“Zamislite majku, koja se od od trudnoće brine za dete i sada s njim može prespavati dvaput mesečno”

0
Fotografija: Jelena Balić

Udvaraju joj se političke partije, zovu je obespravljene i zlostavljane žene, sindikati, samohrane majke. Jer samo se Severina diže posle razvoda, posle uvreda, posle osporavanja, pa i posle onog filma. Ultimativna pop zvezda ovih prostora – kako god da ih shvatate – sada se pojavila i u spotu protiv govora mržnje. Splićanka retko daje intervjue, posebno ne na teme koje izlaze van okvira muzike. Ali, “Vaša pitanja su me privukla i sretna sam što me pitate o stvarima koje su važne”…

“Stvari koje su važne” su seksualno nasilje i zlostavljanje, borba i ispovesti Merime Isaković, Danijele Štajnfeld, Milene Radulović i drugih hrabrih žena, govor mržnje o kojem govori i ovih dana popularni spot “Hejt Sloveni”, nacionalizam, ali i Severinina dugotrajna borba za starateljstvo.

O svemu tome jedna od najvećih pop zvezda ovih prostora otvoreno je govorila za novi broj Nedeljnika.

“Do prije deset godina nisam znala što znači socijalna skrb koja se tako zove jer mora socijalno skrbiti za nezaštićene. Prolazim sedam i pol godina kroz taj sustav i, nažalost, u onoj sam skupini koja je okusila okrutnost, bešćutnost i, nerijetko, korumpiranost sustava koji bi trebalo da brine o najnezaštićenijima. Tako da dobro razumijem tugu udomitelja kod kojih je dijete mirno i sretno raslo i onda socijalna skrb otme iz sigurnoga doma i da dijete roditeljima koji su ga htjeli samo zbog dječjeg doplatka, o njoj nisu brinuli, nego je završilo na najtragičniji način”, rekla je između ostalog.

Doživljavate li privatno ovakve bitke?

Da, uvijek me ovakvi događaji podsjete i na moj slučaj. Ali i na slučajeve brojnih ljudi koji mi se javljaju sa svojim borbama s vjetrenjačama. Naravno da me je i moja situacija učinila socijalno osjetljivijom prema ljudima koji su u istoj situaciji ili u još gorim od mene jer nemaju novaca za odvjetnike, dugogodišnje procese i pristup medijima. Koji gube i nitko ih ne čuje i ne vidi, okolina zazire od njih, jer većinski misle da ih borba protiv sile i nepravde dovodi do još goreg položaja. Tužno je to. Ja nisam od onih koji odustaju tako lako. I zato mi je važno uključiti se kad god mogu. Kroz ovakve reklame, kroz poruke na društvenim mrežama. Tako treba koristiti poznatost. Zahvaljujem svim ljudima na porukama podrške u mojim najtežim trenucima. Kad vam uzmu dijete, bez ikakve osnove, razloga. Zamislite majku, koja se od rođenja, od trudnoće brine za dijete i sada s njim može prespavati dvaput mjesečno. Ali pravda uvijek pobijedi na kraju, mada bi bilo bolje da je pobijedila već na početku.

I zamislite, da vam sad ovo ne priča Severina ili da o užasnim iskustvima nije pričala Milena Radulović. Što će nam još više javne sramote kojoj smo ionako izložene?

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku