Zaključak EU: “Lukašenkov ‘državni terorizam’ ugrozio bezbednost aviosaobraćaja u svetu…”

0
(Beta/ONLINER.BY via AP)

(Beta) – Vođe Evropske unije razmišljaju kako, povrh sankcija, povratiti bezbednost međunarodnog civilnog vazdušnog saobraćaja pošto je beloruski režim “aktom državnog terorizma” prisilno prizemljio “Rajanerov” putnički avion i uhapsio jednog beloruskog opozicionara.

Francuski list “Mond” je u uvodniku upozorio da “EU i demokratski svet moraju odlučno i jedinstveno uzvratiti da bi se sačuvao minium reda na našoj planeti”.

“Mond” predočava da je vlast Aleksandra Lukašenka na temelju lažne tvrdnje o bombi prekršila konvencije iz Čikaga – o međunarodnoj civilnoj vazdušnoj plovidbi i Montreala – o bezbednosti civilnog aviosaobraćaja, a u osvrtima drugih medija u EU se traže mnogo žešće kaznene mere protiv režima u Minsku.

Estonski dnevnik “Ohtuleht” kaže da treba zavesti ekonomsku blokadu, proterati sve beloruske diplomate, a češki list “Novinki” smatra da treba bojkovati Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu, koje treba da se održi u Belorusiji, uz povlačenje sponzorstva češke aviokompanije i Škode.

Holandski dnevnik “Volkskrant” smatra da “sumanutog diktatora neće zaustaviti ‘meka moć’ Evropske unije” i upozorava da se “samovlašće ne zaustavlja na državnim granicama”.

Dok litvanski medij LRT Lukašenkov “državni terorizam” vidi kao znak da se untrašnjepolitički sukob u Belorusiji ne može zasad rešiti i navodi da je to sad pravi “hladni rat”, uvodničar italijanskog lista “Stampa” smatra da to “nažalost nije hladni rat… jer su se u vreme Hladnog rata tačno znala pravila i pomno pazilo da ne dođe do najgoreg”.

Otmicom stranog civilnog aviona i iz njega i opozicionara Romana Protaševića “svet se istinski suočio s diktatorom koji niti želi, niti se obazire na pravila”, ocenila je “Stampa”.

Grčki dnevnik “To Vima” primećuje da ni Evropska unija nije sasvim nedužna.

Jer, kako podseća, Evropljani su zaboravili da su, koliko god Lukašenkov postupak bio za najoštriju osudu i mere, “2013. godine Francuska, Španija i Portugalija zatvorile svoje vazdušne prostore za prelet aviona bolivijskog predsednika Eva Moralesa koji je bio prisiljen da na putu iz Moskve u Lapaz sleti u Austriji da bi se proverilo da li je u njemu Edvard Snouden… uzbunjivač koji je otkrio tajne američke obaveštajne službe CIA”.

Avion bolivijskog predsednika je pretresen iako su prekršena međunarodna pravila, Snouden nije nađen u njemu, pdsetio je grčki list.

Samo još neki retki mediji u EU preneli i reagovanje Moskve da EU koristi dvostruke aršine upravo zato što su u slučaju zadržavanja aviona bolivijskog predsednika na bečkom aerodromu prekršeni suverenitet i pravila bezbednosti međunarodnog vazdušnog saobraćaja.