“Zakerberg je neodgovoran”: Uzbunjivačica iz Fejsbuka svedoči i pred britanskim Parlamentom

0
Credit line: UPI / Alamy / Alamy / Profimedia

Uzbunjivačica iz Fejsbuka Frensis Haugen izazvala je duboku krizu u carstvu društvenih mreža Marka Zakerberga nakon što je objavila desetine hiljada internih dokumenata u kojima se detaljno opisuje neuspeh kompanije da zaštiti svoje korisnike od štetnog sadržaja.

Haugen (37) će danas lično svedočit pred zajedničkom komisijom koja ispituje nacrt zakona o bezbednosti na mreži, deo zakona koji obavezuje kompanije društvenih mreža da zaštite korisnike – uz pretnju značajnim kaznama ako to ne urade.

Govoreći za Observer pre ročišta, Haugen je rekla da Zakerberg, osnivač Fejsbuka, izvršni direktor i kontrolni akcionar, nije pokazao spremnost da zaštiti javnost od štete koju njegova kompanija nanosi.

„On ima svu kontrolu. A nema nadzor i nije pokazao da je voljan da upravlja kompanijom na nivou koji je neophodan za javnu bezbednost.”

Zakon o bezbednosti na mreži došao je u fokus prošle nedelje nakon ubistva poslanika konzervativaca Dejvida Amesa.

Kir Starmer, lider laburista, zahtevao je krivične sankcije za šefove digitalnih platformi koje ne uspevaju da suzbiju ekstremizam, što je navelo Borisa Džonsona da izrekne „teške kazne za one koji su odgovorni što su dozvolili da se ovaj pogani sadržaj prožima internetom“.

Ranije ovog meseca Haugen je rekla američkim senatorima u Vašingtonu da je Fejsbuk stavio „astronomski profit ispred ljudi“ dok su je ispitivali o mnoštvu dokumenata koji pokazuju da Fejsbuk zna da njegova aplikacija za deljenje fotografija na Instagramu šteti mentalnom zdravlju tinejdžera i da se koristi da podstakne etničko nasilje u Etiopiji.

Borci za zaštitu dece takođe su pozvali da zakon ima jače mere zaštite za decu i krivične sankcije za rukovodioce koji znaju da njihove platforme dovode mlade ljude u opasnost i da ne deluju da to spreče.

BBC je u nedelju emitovao sastanak između Haugen i oca Moli Rasel, 14-godišnje britanske učenice koja je izvršila samoubistvo 2017. godine i gledala sadržaj na društvenim mrežama – uključujući i njen Instagram nalog – povezan sa anksioznošću, depresijom, samopovređivanjem pre njene smrti.

Ijan Rasel je rekao Haugenu: „Gledam na ogromnu korporaciju sa ogromnim resursima i kažem: Mora da postoji mogućnost da urade više od ovoga”.