Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE

  0
  Foto: Jakov Simović

  Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018, a od ove godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, istakla je direktorka Fonda za zdravstrveno osiguranje, prof. dr Sanja Radojević – Škodrić, prilikom pokretanja kampanje  „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE.“

  Zaštita stanovništva je najvažniji cilj Ministarstva zdravlja tako da smo odlučili da obezbedimo vakcine za dečake i devojčice. Interesovanje je zaista veliko, neki domovi zdravlja su već potrošili prvu količinu, a distribucija će se vršiti prema planu i programu koji prave epidemiolozi Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Sledeća količina stiže naredne srede, a javnost će biti informisana čim pristignu nove količine, istakla je prof. dr Sanja Radojević – Škodrić.

   „ U Srbiji je tokom 2020. godine od raka grlića materice obolelo 1.087. žena, dok  su bitku sa ovom bolešću izgubile 453 žene. U 99,7% slučajeva glavni uzročnik je infekcija HP virusom.  HPV infekcija dovodi se u vezu i sa drugim benignim (genitalne bradavice) i malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla. Vakcina je devetovalentna i štiti od najčešćih tipova HP virusa, a što je najvažnije efikasna je i bezbedna, naglašava prim. dr Katarina Boričić sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Ministarstvo nauke i prosvete podržalo je kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“.  Škole su jedan od najznačajnijih kanala informisanja dece i roditelja o značaju primene vakcine protiv HP virusa. 

  „Ponosan sam na činjenicu da će deca uzrasta od 9 do 19 godina dobiti priliku da se zaštite od teških bolesti kakve su rak grlića materice, kancera debelog creva, prostate i drugih teških obljenja. Vakcinacija protiv HP virusa kao preventivna mera je ogroman iskorak, i stajemo rame uz rame sa 140 zemalja sveta gde je do sada dato više od 500 miliona vakcina. U ime Ministarstva nauke i prosvete apelujem na roditelje i decu da se informišu i saznaju sve o ovoj vakcini, istakao je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, prof. dr Ivica Radović.

  „U domove zdravlja vakcina je stigla pre sedam dana, ali interesovanje javnosti je veliko. U DZ „Dr Milutin Ivković “ na Paliluli do sada je vakcinisano oko 70 tinejdžera. U dve doze vakcinu dobijaju deca od 9 do 14 godina, dok od 15 do 19 godina vakcina se primenjuje u tri doze. Uloga pedijatara je da pravovremeno informišu roditelje o benefitima kao i o bezbednosti HPV vakcine. Trenutno imamo više devojčica koje su zainteresovane za vakcinaciju. Raduje nas činjenica da naša deca imaju mogućnost da se vakcinišu i zaštite kao i deca u razvijenijim zemljama, naglasila je dr Aneta Jovanović, pedijatar u Domu zdravlja na Paliluli.

  „Primarna prevencija je veoma važna, i uloga ginekologa je da obavesti i uputi pacijentkinje na postojanje vakcine, njenu efikasnost i bezbednost. Kada je o raku grlića materice reč, u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“ od 2012. godine radi se skrining karcinoma grlića materice i u tome smo vrlo uspešni. Veoma je značajno što se prevencija sprovodi kod mladih i što ćemo primenom vakcine spasiti veliki broj ljudi od potencijalno opasnih bolesti poput raka grlića materice, ili drugih tipova raka anogenitalne regije, istakla je prim. Dr Aleksandra Kostić, ginekolog u Domu zdravlja „Dr. Simo Milošević“ na Čukarici.

  „Humani papiloma virus je sve samo nije human. Ne želimo da žene i muškarci u najproduktivnijim godinama umiru od bolesti koje se mogu sprečiti. Zbog toga je udruženje „Roditelj“ pokrenulo kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“. Naš cilj je informisanje javnosti, dece i roditelja o značaju primne vakcine protiv humanog papiloma virusa. Sve informacije o virusu, učestalosti infekcije, uticaju na zdravlje stanovništva, kao i prednostima vakcinacije mogu se pronaći na sajtu www.hpvinfo.rs . Udruženje „Roditelj“ organizovaće brojne tribine sa eminentnim stručnjacima u ovoj oblasti kako bi javnost upoznali sa benefitima vakcine protiv HP virusa i na taj način zaštitili veliki broj ljudi, istakla je direktorka udruženja „Roditelj“, Gordana Plemić.