Zagrebački dani patrijarha Porfirija i njegovi “kružoci”: “Takvi susreti su retki i on je dragoceno doprineo kulturi dijaloga u Hrvatskoj…”

0
(BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP/DS)

“Hrišćanstvo je vera ljubavi i mira, svi narodi i svi pojedinci su jednaki, a zadatak Crkve je da služi miru i jedinstvu. Nastaviću da služim svom narodu u meni dragoj Hrvatskoj, koja je postala moja druga otadžbina. U Zagrebu sam vodio dijalog i stekao sam mnoge prijatelje, koji su nas i branili ako je nekad to trebalo. Nastojaću da tamo gde su Srbi većina budem drugima takav prijatelj kakve sam stekao u Hrvatskoj i Sloveniji, rekao je u svom inauguracionom govoru novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije Perić i ovaj ekumenski istup imao je vrlo pozitivan odjek u hrvatskoj javnosti, koja je Porfirija dobro upoznača tokom šest i po godina, koliko je živeo u Zagrebu.

Međutim, samo retki znaju da je Porfirije dve godine organizovao redovne sastanke intelektualaca različitih profila, koji su u prostorijama Pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom duhu, raspravljali o društvenim, etičkim i političkim temama. Susreti su počeli 2017. godine, održavali su se jednom u mesecu, a kako je organizator bio tadašnji mitropolit, dobili su neformalni naziv: Porfirijevi kružoci.

Broj i sastav učesnika je varirao, ali neretko ih je bilo između 50 i 60, a tehnički deo organizacije obavljao je novinar Drago Pilsel. Mnogi od učesnika Porfirijevih kružoka čine intelektualni krem današnje Hrvatske. Tako su na razgovore dolazili bivši predsednik Ivo Josipović, katolička teološkinja Ana Gruenfelder, isusovac Tvrtko Barun, rabin Moše Prelević, glumac Vili Matula, profesori Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Dejan Jović i Dražen Lalić, akademik Vlatko Silobrčić, Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, feministkinja Rada Borić, protestantski teolozi Peter Kuzmič i bračni par Rafai, novinar Branimir Pofuk, katolički sveštenik don Anton Šuljić, lekari, naučnici, nastavnici…

Nekoliko njih potvrdilo je da je Porfirije bio gostoljubiv domaćin, ali prilično diskretan. Najčešće bi ih dočekao, zatim se povukao među publiku i pratio razgovore, a pred kraj bi i on učestvovao u njima.

Nekadašnji hrvatski predsednik Josipović prisetio kako je Porfirije Perić, mitropolit, sada patrijarh Srpske pravoslavne crkve, došao u Zagreb u vreme njegova mandata.

“Upoznao sam ga praktično prvog dana njegovog služenja u Zagrebu. Reč je o blagom, mudrom i vrlo obrazovanom čoveku koji je bio posvećen svojim vernicima i veoma ekumenski nastrojen. Kao predsednik, poštujući naše sugrađane pravoslavne vere, učestvovao sam mnogo puta na verskim događajima koje je predvodio. Vera, mir i ljubav bili su mu vodilja u svim njegovim javnim nastupima”, rekao je Josipović, a prenosi Jutarnji list.

Bivši šef države potom je ispričao kako su izgledali susreti u Pravoslavnoj gimnaziji.

“Nakon mandata, učestvovao sam mnogo puta na kružocima koje je organizirao pozivajući ljude vrlo različitih svetonazora, ljude raznih vera i nacionalnosti. Zapravo, organizovao je susrete za otvorenu raspravu o osetljivim društvenim svetonazorskim pitanjima koje su uvek, uprkos nekad i suprotnim mišljenjima, pratile otvorene i sadržajne rasprave. Takvi su susreti kod nas vrlo retki i mislim da je njihovom organizacijom episkop Porfirije dao dragocen doprinos kulturi dijaloga u Hrvatskoj”, rekao je on.

Episkop Porfirije više me puta pozvao i na slavu. Zanimljivo, i tu je bilo vrlo različitih ljudi, pa i onih koji su u javnosti vodili oštre polemike. Imao sam prilike razgovarati s episkopom Porfirijem i o nekim temama vezanim za hršćanstvo. Njegova su mi obrazloženja, primera radi, razlikuje li se Bog iz Starog zaveta od onoga iz Novog zaveta, bila vrlo zanimljiva i argumentovana. Naravno, nije od mene napravio vernika, ali me obogatio svojom erudicijom i ljudskošću. Želim mu puno uspeha na novoj, najvišoj dužnosti u SPC-u te da je obavlja u duhu svih onih vrednosti koje je zastupao kao mitropolit, rekao je Ivo Josipović.