Zagreb i zvanično ima novog gradonačelnika: Tomašević osvojio više od 60 odsto glasova

0

Održan je drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj, a birači su odlučivali ko će u iduće četiri godine voditi najveće gradove – Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, ali i niz drugih, kao i čelnike županija i opština, jer nijedan od kandidata pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta.

U drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Do 16.30 glasalo je 29,18 odsto glasača, što je za 6,36 odsto manje nego u prvom krugu kada je glasalo 35,54 odsto. U drugom krugu lokalnih izbora pre četiri godine glasalo je 27,45 odsto birača, prenosi Jutarnji list.

Najzanimljivije je bilo u Zagrebu koji dobija novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića. Birališta su zatvorena u 19 časova, a prema prvim izlaznim anketama, kandidat zeleno-leve koalicije “Možemo”, dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar, Tomislav Tomašević (39), ubedljivi pobednik prvog kruga, osvojio je 68,27 odsto glasova.

Njegov protivkandidat, lider desnog Domovinskog pokreta, pevač i preduzetnik Miroslav Škoro (59) uspeo je, prema izlaznim anketama da osvoji 31, 73 odsto, preneo je Jutarnji list.

Nakon 86,30 odsto obrađenih biračkih mesta, prema podacima Državne izborne komisije Hrvatske (DIK), Tomašević je dobio 171.956 glasova (64,47 odsto), a Škoro 89.244 (33,4 odsto) glasova.

Tako je, kako prenosi Jutarnji, Tomašević i zvanično postao novi gradonačenik Zagreba.

Pre samo četiri godine Tomašević je u trci za gradonačelnika Zagreba osvojio je šesto mesto s 12.996 glasova (3,94 odsto).

Široj javnosti poznat je kao borac za javni interes u Zagrebu i žestoki kritičar 20-godišnje vladavine nedavno preminulog Bandića.

Aktivizmom se počeo baviti kao srednjoškolac kada se priključio Zelenoj akciji. 

Zagrepčani su Tomaševiću, žestokom kritičaru klijentelističke i po mnogima koruptivne Bandićeve vladavine honorirali dugogodišnji aktivizam na gradskim ulicama. 

Kao ekološki aktivista učestvovao je na brojnim protestima u Zagrebu – protiv uništavanja fabrike Kamensko, izgradnje štetne spalionice otpada, privatizacije zagrebačke Čistoće, a posebno je upamćen kao jedan od vođa borbe za očuvanje Varšavske ulice kao pešačke zone i javnog prostora u centru Zagreba.

Kao kandidat zeleno-leve koalicije ulazi u Gradsku skupštinu 2017, a tri godine kasnije postaje poslanik u Hrvatskom saboru. 

Lista zeleno-leve koalicije u prvom krugu lokalnih izbora pre dve sedmice osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštinio, 23 od 47. Očekuje se koalicija sa Socijaldemoktratskom partijom, koja je osvojila pet mandata, s kojom će imati komotnu većinu u zagrebačkoj skupštini.

Tomašević je rođen 1982. u Zagrebu. Završio je Fakultet političkih nauka, a magistrirao 2013. na Kembridžu na području životne sredine, društva i razvoja.