“Zabrana prilaska nekim nasilnicima ništa ne znači, naročito ako su odlučili da ubiju”: Vesna Stanojević o trostrukom ubistvu u Novom Sadu

0
Foto: Printscreen Prva TV

“Zabrana prilaska nije uvek loša mera. Na mnoge nasilnike to utiče, neće da je prekrše, jer znaju šta posle toga sledi Ali, ima i onih kojima to ne znači ništa”, rekla je koordinatorka Sigurne ženske kuće Vesna Stanojević za TV Prva.

Ona kaže da postoje ljudi koji ne doživljavaju tu meru kao nešto što može njih da ugrozi.

“Naročito, ako su odlučili da ubiju, da se reše osobe za koju smatraju da im je nešto kriva, a uglavnom osuđuju žene za svoje neuspehe”, rekla je Vesna Stanojević, a preneo B92.

Trostruko ubistvo u Novom Sadu, ponovo je pokrenulo pitanje da li je zabrana prilaska žrtvi “mrtvo slovo na papiru”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da ovaj slučaj predstavlja, nažalost više od još jednog upozorenja i izaziva zabrinutost zbog koje mora uslediti hitna reakcija svih nadležnih organa i preduzeti sve mere.

“Nažalost, i ovaj slučaj stravičnog ubistva potvrdio je da sistem zaštite od nasilja nad ženama nije dovoljno delotvoran uprkos svim merama i aktivnostima koje su preduzimane”, navela je ona u pisanoj izjavi.

U ovom slučaju poseban problem je to što je ubijena žena pre samo dve nedelje prijavila supruga zbog nasilja u porodici ali očigledno da je neko u lancu odgovornih zakazao, naglasila je poverenica Janković.