Zabeležen prvi “marsotres”: NASA snimila seizmički signal na Crvenoj planeti

0

Robotska letelica NASA “InSajt”, koja se od novembra prošle godine nalazi na Marsu, zabeležila je blagi potres na Crvenoj planeti.

Veruje se da je ovo prvi “marsotres” koji je ikada zabeležen, piše Gardijan. Navodi se da je “InSajtov” monitor za potrese snimio i izmerio slabi signal 6. aprila, a naučnici su odlučili da tek sada javnosti saopšte ovu vest.

Iako je zabeleženo tutnjanje koje podseća na blagi vetar, naučnici veruju da zvuk dopire iz unutrašnjosti Marsa.

Francuski naučnik Filip Lonjon, koji je bio zadužen za ovaj eksperiment pošto su evropske svemirske agencije opremale ovu letelicu, kazao je da je uzbudljivo to što konačno imamo dokaz da je ova planeta seizmički aktivna.

Snaga i trajanje marsotresa takođe veoma podseća na hiljade potresa na mesecu koja su između 1969. i 1977. godine zabeležili seizmometri postavljeni za vreme misije Apolo, saopšteno je iz Nase.

Navodi se da naučnici i dalje analiziraju podatke o ovom, kao i o tri još slabija seizmička signala koja su zabeležili. Francuski seizmometar postavljen je na površinu Marsa prošlog decembra, nekoliko nedelja nakon sletanja “InSajta”.