Zabava pod burkama: Zašto je zatvoren prvi halal-disko na svetu

0
Foto Profimedia

Istok je na karti sveta poznat po konzervatizmu i velikom broju nesloboda i neravnopravnosti, posebno kada su žene u pitanju.

Međutim, princ Saudijske Arabije Mohamed Bin Salman svojim aktivnostima doprineo je da se ovaj deo sveta oslobodi i prihvati neke drugačije norme i pravila ponašanja, pa zato i važi za jednog od najvećih reformatora ove konzervativne države.

Princ Bin Salman otvorio je saudijsko društvo tako što je, između ostalog, ženama dozvoljeno da upravljaju automobilom, da posećuju sportske događaje, ali i da se same bave sportskim aktivnostima, prenosi B92.

Takođe je održan i prvi koncert na javnom prostoru, a održana je i prva bioskopska projekcija nakon 35 godina čekanja.

Ali tu nije kraj promenama u ovoj državi. Kao iznenađenje svih iznenađenja usledilo je otvaranje prvog disko kluba.

Licencu je dobila franšiza “Vajt” (White), poznata po luksuznim klubovima u Dubaiju i Bejrutu, a ekskluzivni objekat smešten je u turističkom gradu Džedi, drugom najvećem u državi.

Naravno, zabava u diskoteci uređena je prema tamošnjim običajima, pa je svet obišla vest o prvoj “halal diskoteci u svetu”. Ulaz je naravno dozvoljen i ženama, a pravila oblačenja nisu stroga. Predviđeni “dres kod” opisan je kao “smart casual”. Izbor muzike je takođe slobodniji i prilagođen svačijem ukusu.

Na društvenim mrežama već su krenule brojne šale, a i rasprave, kako će se to Saudijci zabavljati sa ženama u burkama.

Šale se nisu dopale lokalnim vlastima, pa je povučena odluka o halal-disku i pokrenuta je istraga o događaju koji je ocenjen kao “kršenje pravnog postupka”, kao i da klub “nije bio licenciran”, kao što se tvrdilo već da je “izvorno izdata licenca za drugu vrstu događaja”.

Iz “Vajta” objašnjavaju da je sve bilo usklađeno i smatraju da je glavni razlog za povlačenje odluke upravo priča o “halal-disku” što je izazvalo pritisak konzervativnih krugova.