Za znanje, izuzetnost i talenat ne postoje granice

Kako su mladi genijalci iz Srbije, uz podršku društveno odgovornih kompanija, nastavili nisku uspeha na međunarodnim smotrama znanja

0
Fotografija: Društvo matematičara Srbije

Ima ona stara da nije vest kada je pas ujeo čoveka, već samo kada je čovek ujeo psa. Možda i zato, jer “tu nema ništa novo”, jer su nas navikli na to koliko su sjajni, previše često ispod radara prođu uspesi naših talentovanih učenika i studenata.

A njih je i prošle godine bilo mnogo, svoje talente su dokazivali u svim poljima kojih su se dotakli. I u prirodnim i u društvenim naukama, i u matematici i u fizici, i u besedništvu, pravu, filologiji, filozofiji, IT-ju, umetnosti, naši nadareni srednjoškolci i akademci nastavili su niz medalja sa najprestižnijih takmičenja, uključujući i olimpijade znanja.

Srbija je – a to je zapravo vest koju treba ponavljati stalno, kako je nikad ne bismo smetnuli s uma – zemlja mladih genijalaca, i malo bi bilo čitavo ovo izdanje Nedeljnika da se pobroje sva njihova priznanja. Tek da ostane zapisano: na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, naši srednjoškolci osvojili su srebro i dve bronze, dok su na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike osvojili zlato, dva srebra i bronzu.

Uloga društvene odgovornosti

Kada se vrate, ovenčani zasluženom slavom, oni nastavljaju vredno da rade, ali i da budu uzori svojim vršnjacima. Takva je, recimo, priča Dušana Beguša, jednog od najperspektivnijih mladih naučnika Srbije, koji je lane na Evropskoj fizičkoj olimpijadi osvojio zlatnu medalju, a na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi srebrnu. Takmičenje je, inače, održano onlajn, zbog pandemije koronavirusa, ali ni virus našoj zlatnoj deci ne predstavlja problem.

“Izuzetno sam zadovoljan postignutim rezultatima. Za mene je najvažnije bilo da u srednjoj školi pronađem oblast koja me inspiriše, a ovakav uspeh je svakako potvrda mog velikog rada po pitanju učenja srednjoškolske fizike. Planiram da studiram matematiku i fiziku i da se bavim naučnim istraživanjem kasnije u životu. Osvojene nagrade mi jako puno znače u rezimeu i stimulišu kontinuaciju moje akademske karijere”, ispričao je Dušan, đak Matematičke gimnazije.

Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije (DMS), izneo je podatke o najznačajnijim rezultatima iz ove nauke prošle godine: zlatni su bili Veljko Radić i Dobrica Jovanović, koji je osvojio zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike i Evropskoj olimpijadi iz fizike. Na istim i drugim takmičenjima iz matematike medalje su osvojili Mateja Vukelić, Veljko Radić, Miloš Milićev, Uroš Colović, Miloš Gelić, Igor Engi, Vojislav Andrić, Marija Mihajlović, Uroš Kostakašin Babić, Vojin Mitrović, Vuk Ristić… Tu su mlada biološkinja Tara Radović, talentovana pijanistkinja Hana Alić, najbolja studentkinja Fizičkog fakulteta Ana Knežević, violinista Andrej Balaž…

“DMS svake godine organizuje oko 20 takmičenja mladih matematičara i programera, za učenike osnovnih i srednjih škola, počev od školskih, preko opštinskih, okružnih i državnih, do srpskih olimpijada. Od 30.000 do 40.000 mladih matematičara prođe sistem kvalifikacija da bismo došli do juniorske, odnosno srednjoškolske ekipe koje čini po šest takmičara. Za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. To ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a koje prepoznaju značaj onoga što radi DMS”, kaže prof. dr Miroslav Marić.

Energija znanja

Upravo tu podršku ističu svi naši sagovornici. Sem nastavnika i profesora, sem porodice i društva, važno je da se uključe i kompanije, a jedna od onih koje prednjače je NIS. NIS još od 2013. godine u okviru programa “Energija znanja” podržava popularizaciju prirodnih nauka i realizaciju olimpijada znanja iz matematike, fizike, hemije i ruskog jezika, što je od izuzetnog značaja i podstiče učenike na proširenje znanja i jačanje talenata.

Pored podrške olimpijadama znanja, NIS ulaže i u obrazovnu infrastrukturu. Uz podršku NIS-a je prošle godine u Matematičkoj gimnaziji otvoren kabinet za informatiku, koji se koristi za redovnu nastavu, ali i za pripreme učenika za odlazak na međunarodna takmičenja.

Na najuglednijem takmičenju iz hemije, naše devojčice i dečaci osvojili su 34 medalje. U kategoriji društvenih nauka na IAYSF, u konkurenciji mladih iz 23 zemlje, Regionalni centar za talente, Beograd i Srbiju, predstavljali su i osvojili zlatne medalje Mihajlo Stojković i Mara Raičković. Na Svetskom inovativnom naučnom sajmu tri medalje osvojili su polaznici Centra za talente, Andrej Popović, Nađa Vesić i Darija Milić. Deca iz Srbije, osnovci i srednjoškolci, ostvarili su zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima iz robotike, a medalje su stigle i sa prvenstva istraživačkih radova prirodnih nauka. Istakli su se Iva Minić, Anisia Savić, Jana Dragović, Milan Mirčić, Mara Raičković, Neda Matejić, Katarina Jevtić…