Za Trampa je sve biznis: “Hvali Regeneron jer je posedovao akcije kompanije, a dobar je i sa direktorom”

0
(Beta/AP Photo/Alex Brandon)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp opisao je zaražavanje koronavirusom kao “Božji blagoslov” u video poruci koju je nedavno objavio na Tviteru.

Tada je naveo da je za njegov oporavak ključan tretman eksperimentalnim lekovima biotehnološke kompanije Regeneron.

“Mislim da je ovo što sam zakačio virus bio Božiji blagoslov, prikriveni blagoslov. Inficiran sam, čuo sam za ovaj lek, predložio da se njime lečim. Sada se osećam odlično, savršeno”, saopštio je Tramp.

Objasnio je da na njegov predlog odobreno da koristi lek koji se inače retko upotrebljava van kliničkih ispitivanja, a američkom narodu je obećao da će obezbditi besplatno korišćenje ovog leka.

Tek nekoliko sati nakon Trampovog govora, kompanija Regeneron je američkoj Upravi za hrane i lekove podnela zahtev za hitno odobravanje koktela lekova kojim je lečen predsednik SAD.

“Dostupne su doze za oko 50.000 pacijenata, a očekujemo da ćemo obezbediti količinu lekova za više od 300.000 pacijenata”, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi Gardijan.

Terapiju koktelom lekova ove kompanije dobilo je svega 275 osoba, rezultati su bili obećavajući, ali to i dalje ne znači da je ovaj lek moguće odobriti u kratkom vremenskom periodu.

Nakon Trampovog videa, akcije kompanije su porasle za 3,73 odsto, a predsednik SAD je sa Regeneronom povezna na više načina. Naime, izvšrni direktor kompanije dr Leonard Šlajfer je u dobrim odnosima sa američkim predsednikom.

On je član Trampovog golf kluba u Vestčesteru, a tokom maja je razgovarao sa predsednikom SAD o potencijalnim lekovima koje proizvodi njegova kompanija.

Prethodno je, zajedno sa direktorom kompanije “Gilead” koja proizvodi remdeseivir, bio deo tima za razvoj potencijalne vakcine ili leka protiv koronavirusa i tokom marta je o ovoj temi razgovarao sa predsednikom SAD.

Takođe, prema evidenciji Vladine kancelarije za etiku iz 2017. godine, Tramp je posedovao akcije kompanije, ali u novom izveštaju njegov udeo u Regeneronu nije naveden, piše Njujork tajms.

Pritom, kompanija je do sada dobila skoro pola milijarde dolara državnih sredstava za proizvodnju potencijalnog leka ili vakcine protiv COVID-19, kao deo vladine operacije “Warp Speed”.

Trampovo promovisanje koktela lekova Regeneron, kao “leka” koji može da izleči koronu, naišao je na žestoke kritike medicinskih stručnjaka. Mnogi od njih su naglasili da nije bilo moguće da se Tramp, pomoću bilo kog leka, izleči od koronavirusa za samo 24 sata.

“Ispitivanja na malom broju pacijenata su pokazala da on smanjuje virusno opterećenje. Dakle, radi se o leku koji šteti virusu, ali je pitanje koliko je on dobar za pacijente generalno, ne znamo puno o njemu”, rekao je dr Martin Lendrej sa Univerziteta u Oksfordu.