“Za razliku od priprema za rat, gde pravimo simulacije da vidimo jesmo li dobri, za pandemiju se nismo pripremali”: Bil Gejts kritikovao svetske lidere zbog loših reakcija

3
Profimedia

Suosnivač Majkrosofta kritikovao je svetske lidere jer nisu na vrijeme dovoljno uložili u testiranje i opremu, pogotovo u trenutku kad se virus prvi put pojavio u Kini u decembru.

U intervjuu za BBC, Gejts je rekao “da će vrlo mali broj zemalja dobiti ocenu pet” za način na koji su reagovale na pretnju koja je zahvatila svet za svega tri meseca.

Zvanične brojke zaraženih i umrlih potcenjuju stvarne činjenice o zarazi zbog nedovoljnog testiranja i neujednačenog prebrojavanja mrtvih, a neke vlade žele da sakriju koliko se zaraza proširila u njihovoj zemlji, kaže.

Gejts, koji je zajedno sa svojom suprugom Melindom radio na pronalasku vakcine u svetu, iz Sijetla je kritikovao vlade jer se nisu pripremile za pandemiju simulirajući moguće scenarije i testirajući svoju opremu.

“Zbog ovakve nepripremljenosti nalazimo se na nepoznatoj teritoriji”, rekao je Gejts.

Vodeći fondaciju Bil & Melinda Gejts, on je donirao više od 35 milijardi dolara za razne ciljeve i projekte, između ostalog istraživanje vakcina, u nadi da bi mogao da zaustaviti potencijalne pandemije uključujući koronavirus i ebolu.

Bil i Melinda Gejts su dugo govorili o strahovima od pandemije i upozoravali svet da nije pripremljen za odgovor na pandemiju.

Veliki broj vlada u svetu, uključujući Borisa Džonsona i Donalda Trampa, bile su kritikovane jer nisu nabavili dovoljno opreme za zaštitu medicinskog osoblja, dovoljno testova za njih i respiratore za bolesnike.

“Nekada sam govorio da pandemije imaju najveći potencijal za povlačenje sveta u veliku krizu… Sigurno ćemo gledati unazad i želeti da smo investirali više da bismo brzo imali svu dijagnostiku, lekove i vakcine… Onda je došao period u kojem se virus pojavio, ali kakvi su testovi u tom trenutku pripremljeni?

Gejts, koji je druga najbogatija osoba na svetu, uočio je nedostatak investiranja koji se nalazi iza nedovoljnog testiranja.

“Investicije su mogle da obezbede da dijagnostika bude odmah dostupna, lekovi i vakcine u dvostruko kraćem roku, ali većina tih investicija nije izvedena. Sad se mučimo i treba nam više vremena da sve posložimo na pravo mesto iako naučnici odrađuju herojski posao.

Za razliku od priprema za rat gde pravimo simulaciju problema i uverimo se da smo dobri u tome, za ovaj rizik koji sam ja procenjivao većim od rizika rata bilo je vrlo malo pripreme”, kazao je.

“Ipak vjerujem da ćemo biti spremni za sledeću pandemiju uz korišćenje novih naučnih saznanja”.

Gates je o pandemiji još rekao: “Neke zemlje su s ovim krenule pre drugih. Zaista su proverile ima li širenja u zajednici, brzo su povećale kapacitete.

Trebalo je da budemo spremni za dijagnostiku od mesec dana, lečenje bi trebalo da imamo za četiri meseca, a vakcinu ćemo imati za manje od godinu dana, ako se oslonimo na prave proizvođače i pravu nauku.”

Dodao je da će vakcina biti potrebna za sve ljude na planeti, znači za 7,7 milijardi.

“Vakcina je najznačajnija stvar koja je ikad svetu bila potrebna”, kazao je i dodao da se slaže da će vakcina biti dostupna za 18 meseci.

3 KOMENTARA

  1. Više se ne kriju ovi globalisti, niti oni nit njihove namere, da ceo svet vakcinišu i da ga na taj način uz pomoć 5G mreže, kontroliše. 🤪

Comments are closed.