“Za provokaciju i govor mržnje grupe navijača u Borovu Selu nema opravdanja i to najoštrije osuđujem…”

0
DURSUN AYDEMIR / AFP / Profimedia

(Beta) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković osudio je nedavne antisrpske parole u Borovu kod Vukovara, naglasivši da u hrvatskom društvu nema mesta za netrpeljivost prema pripadnicima bilo koje nacionalne manjine.

„Želim da iskoristim ovu sednicu vlade da još jednom najoštrije osudim provokaciju i govor mržnje grupe navijača u Borovu. Za to nema i ne može biti opravdanja, posebno ne na dan kada smo se s pijetetom prisetili mučki ubijenih 12 hrvatskih policajaca“, rekao je Plenković.

On je na početku sednice vlade naglasio da u hrvatskom društvu „nema mesta za netrpeljivost prema pripadnicima bilo koje manjine“.

„Tome ćemo se uvek najsnažnije suprotstavljati i jasno osuđivati širenje mržnje prema sugrađanima, jer želimo društvo u kojem se svi dobro osećaju i Hrvatsku doživljavaju kao svoju domovinu“, rekao je Plenković.

Hrvatska policija privela je 14 osoba koje su u nedelju u Borovu uzvikivale antisrpske parole.

Prethodno je opština Borovo objavila na svojoj Fejsbuk stranici video na kojem se vidi nekoliko desetina muškaraca, koji u pratnji policije marširaju tim mestom i uzvikuju, između ostalog, „Ubij Srbina“.

Grupu muškaraca je pratilo nekoliko policijskih vozila.

U prvoj reakciji, policija je navela da je utvrdila njihov identitet i da je reč o pripadnicima jedne navijačke grupe, koji su prethodno položili venac kod spomen-obeležja u Borovu povodom 30. godišnjice ubistva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović i Vlada Hrvatske u nedelju su osudili uzvikivanje antisrpskih parola, uz ocenu da je reč o „sramotnom podsticanju na mržnju“.