“Za dokument sam čuo iz vesti… Zašto to sada rade?”: Dačić o navodima da će u Briselu biti predočen sveobuhvatni sporazum

2
Foto: Profimedia

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je gostujući na RTS-u da je, kao i ostali građani, o uručivanju nacrta sporazuma Beograda i Prištine na sastanku u četvrtak saznao iz vesti. Кaže da je to iznenađenje, da Srbija za to ne zna, i pita zašto se to radi baš sada kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije na sastanku.

“Večernje novosti” su objavile, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja u četvrtak putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu Evropske unije biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva de fakto priznanje Кosova od Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbija kaže za RTS da bi predstavljanje tog dokumenta sada, u ovoj fazi dijaloga, predstavljalo iznenađenje jer to nije ni najavljeno da će se desiti.

“Čudno je zašto to sada rade. Zato to rade kad Vučić nije tamo? Njamu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči da njemu neko preda? Verovatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i spolja i iznutra. Spolja međunarodni faktori koji bi to iskoristili kao ucenu da Srbija prihvati taj dokument. I na unutrašljoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dve strane iste medalje”, smatra Ivica Dačić.

Beograd će, kako kaže, ucenjivati oni faktori koji žele da se sve vrati na staro stanje.

“Ucenjivaće nas sa ulaskom u EU. Oni govore o tome da pravno-obavezujući sporazum mora da usledi pre našeg puta ka članstvu ka EU. Organizacija demonstracija je Vučiću pokazatelj ‘ako ne slušaš, možemo da te srušimo na ulici'”, rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ako bude dokumenta, Dačić veruje da će Vučić upoznati javnost sa njegovim sadržajem i da će odgovor biti u skladu sa našim nacionalnim interesima.

Кaže da je je uručivanje dokumenta saznao iz vesti kao i ostali, napominjući da srpska strana nije obaveštena da će bilo kakav dokument biti na dnevnom redu.

2 KOMENTARA

  1. Moze priznanje onda kad Republika Srpska bude suverena drzava, kad Srbi dobiju Autonomnu pokrajinu u Hrvatskoj, kad u Crnoj Gori postane konstutivan narod, kad u Sloveniji bude priznat za nacionalnu manjinu kao i u Makedoniji, kad Ujedinjene Nacije sve to verifikuju mi cemo dati saglasnost da priznaju ukoliko neko stavi veto mi cemo cekati priznanje UN pa tek onda potpisati

  2. Као осведочени “агитпроповац” и комуњара од каријере, не би био то што јесте када не би извртао чињенице. Све је супротно од онога што је изјавио. Они су знали да су разговори у којима учествују у циљу признавања Косова, бар им је то Хоти недавно (поново( поручио и народ се није окупио зато што на тим разговорима Вучић брани неки став (који, узгред, нико не зна), већ зато што сумња у предстојећу изјаву. Уосталом, сами су вам у Бриселу рекли да је то тако, ви сте одговорили, да ако је тако, не морају ни да нас зову на те разговоре, а ипак сте у њима учествовали. Ваша одговорност у овом случају се не може избећи оваквим небулозним објашњењима.

Comments are closed.