Sa željom da pomogne umetničko stvaralaštvo u Srbiji i podstakne mlade, talentovane umetnike kompanija Wiener Städtische osiguranje pokrenula je 2011. godine projekat „Wiener Art“. Jedinstven projekat na tržištu osiguranja u Srbiji i šire afirmiše društvenu odgovornost kompanije na poseban način i u skladu sa vrednostima i tradicijom matične Vienna Insurance grupe, koja je takođe veliki kolekcionar umetnosti. Već osam godina kompanija otkupljuje dela savremene srpske umetnosti i stvara sopstvenu kolekciju. Danas kolekcija „Wiener Art“ ima više od 450 dela. U njoj je zastupljeno 80 umetnika, od kojih su neki veoma zvučna imena savremene umetnosti poput Mire Brtke, Vladana Radovanovića, Neše Paripovića, Milice Tomić, Dei Leči (Bora Vitorac i Dragan Pavlov), Biljane Willimon, Milete Prodanovića.

Kolekciju čine slike, skulpture, grafike, crteži i fotografije, a obuhvata i ambijentalne instalacije, konceptualnu i participativnu umetnost i umetnost novih medija. Kulturno stvaralaštvo umetnika iz Wiener Art kolekcije još jedan je dokaz da se kultura u Srbiji razvija i prati svetske trendove. Umetnički radovi koje godinama pedantno sakuplja tim stručnjaka za Wiener Städtische osiguranja, predstavljaju duboki presek angažovanja nastalih sinhrono sa svetskim umetničkim tokovima. Neka dela su nova, neka su pomalo radikalna, a neka zaista vizionarska. To je umetnost koja je po karakteristikama bila daleko ispred društvene, političke i umetničke prakse u vreme nastanka.

Posvećenost umetnosti Wiener Städtische osiguranje potvrđuje ne samo kroz kolekcionarstvo umetničkih dela nego i kroz brojne druge aktivnosti, sa ciljem da promoviše i široj javnosti predstavi savremenu srpsku umetnost. Na taj način kompanija želi da ukaže na značajan rad i doprinos kulturi mladih umetnika, za koje veruje da su jedan od ključnih stubova našeg društva.

Wiener Städtische osiguranje u saradnji sa Wiener Städtische Versicherungsverein je ponosni platinum sponzor velike evropske retrospektivne izložbe „Čistač“ Marine Abramović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.