WAGata Kristi, ili suđenje godine u Velikoj Britaniji: Kako se tabloidi naslađuju skandalom između žena fudbalera

0
EPA-EFE/NEIL HALL

“Vagata Kristi”, popularno nazvan sudski proces za klevetu koji je u centru pažnje u Velikoj Britaniji, ima sve potrebne elemente sapunice – žene fudbalera, mnogo bljuvotina i prljavog veša, društvene mreže, izdaju, i tabloide, naravno, “curenje podataka” i klevetu, što su i najveći problemi. Prate se svi detalji od toga koliko su “teške” tašne koje na suđenju nose žene fudbalera, preko autfita, pa tako britanski „Gardijan“ primećuje da je Kolin izašla na drugi dan suđenja u Zara haljini od 32,99 funti, kako bi izgledala kao “mama četvoro dece koja bukvalno nema vremena za ovo sranje”, do najvažnijeg – detalja iznetih na samom suđenju.

Rebeka Vardi, koja, čini se, ipak ima vremena i za spletke, društvene mreže i doturanje informacija tabloidima, pokrenula je postupak za klevetu od više miliona funti protiv Kolin Runi nakon što je supruga fudbalera Vejna Runija objavila da je supruga Džejmija Vardija odgovorna za curenje informacije sa privatnog Instagram naloga novinarima poznatog tabloida „San“. 

“Nisam uradila ništa loše i želim da operem svoje ime, ne samo zbog sebe već i zbog svoje porodice i dece”, rekla je Rebeka Vardi.

Ali to će izgleda ići teško jer je količina “prljavog veša” koja je izašla u javnost zaista “poslastica”, a slatko kad se razmaže nije lako oprati. 

Ovo suđenje je sada daleko najgora Rebekina stvar (uključujući žutu haljinu od lateksa za TV Choice Avards 2018), primećuje novinar „Gardijana“. Sud je čuo i kako je Vardi 2019. izjavio: “Svađati se sa Kolin je kao svađati se sa golubom. Možete mu reći da ste u pravu i da nije u redu, ali će vam se i dalje usrati u kosu.” 

Na sudu je rekla da je njen suprug, fudbaler Lestera Džejmi Vardi, bio “prilično ljut” zbog izveštaja da je njegov tadašnji saigrač iz Engleske Vejn Runi sugerisao da bi njegova supruga trebalo da se povuče iz medija. I odlučno poriče da je odgovorna za curenje priča o Kolin Runi tabloidu „San“. 

Rebeka Vardi je negirala i da je namerno uništavala dokaze u WhatsApp porukama pošto je prethodno optužena da je svog bivšeg agenta i najbolju prijateljicu Kerolajn Vat žrtvovala u poslednjem pokušaju da prebaci krivicu i spase svoj slučaj, tj. sebe. Ukazala je da je Kerolajn Vat možda odavala priče sa privatnog Instagram naloga Kolin Runi za „San“ bez njenog znanja.

I to nije jedina izdaja. Ovde je u pitanju izdaja kodeksa među ženama fudbalera. 

Pa je tako Kolin Runi rekla da su privatne WhatsApp poruke Rebeke Vardi bile “čisto zlo”. Sud je čuo da su Vardijeva i njen agent, Kerolajn Vat, imale duge razgovore o ličnom životu Runijeve supruge u kojima je Kolin navodno bila označena kao “gadna kučka” i “pička”. Kolin Runi je rekla na sudu da je provela mesece objavljujući lažne priče na Instagramu i ograničavajući publiku samo na nalog Rebeke Vardi, u pokušaju da utvrdi ko prenosi priče o njenom privatnom životu tabloidima. Rekla je da nikoga nije obavestila, pa ni svog muža Vejna, da je sprovodila višemesečnu operaciju otkrivanja ko je puštao priče sa privatnog Instagram naloga za tabloid „San“ i da je ćutala jer nije želela da sugeriše da Vardi pušta priče u novine a da nije sigurna. Sigurno poštenije od svega što je navodno radila Rebeka Vardi.