Ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio je da bi usvajanje predloga zakona crnogorske vlade o slobodi veroispovesti mogao da dovede do neprijatnih posledica, preneo je B92.

Tim zakonom je, podsetimo, predviđeno oduzimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Vukosavljević je u izjavi za Sputnjik izrazio očekivanje da situacija neće da eskalira u pogrešnom pravcu i dodao da je očigledno da je SPC „predmet ugrožavanja od strane aktuelne vlasti u Crnoj Gori“.

Kako je istakao, nada se da će apeli ili poruke koje su poslate iz Srbije, ali i jednog dobrog dela naroda koji živi u Crnoj Gori, uticati da se povuku ti predlozi za izmenu zakona.

Istorija SPC i srpske kulture u Crnoj Gori je dobro poznata, naveo je srpski ministar kulture i informisanja.

„Ona je jedna od temeljnih odrednica tog prostora i smatramo da bilo kakav uplit dnevne politike u vezi sa tako osetljivim pitanjima treba izbegavati. Želim da verujem i nadam se da će zdrav razum pobediti“, naglasio je Vukosavljević, koji se nedavno vratio sa Svete gore, gde je boravio radi nadgledanja radova na obnovi Hilandara.

Kako je rekao, radovi na Hilandaru se odvijaju u skladu sa planom i programom. Prema njegovim rečima, za ovu godinu ministarstvo kulture odvojilo je 80 miliona dinara za rekonstrukciju.

„Obnovljen je Beli konak, radi se na Dohiji i Igumenariji, znači, imamo ritam radova koji se potpuno poštuje“, zaključio je Vukosavljević.

Komentar(1)

  1. Samo - ČITALAC
    20. juna 2019. 11:11

    "Tim zakonom je, podsetimo, predviđeno oduzimanje hramova Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori." ...- Pa, baš i NEĆE BITI TAKO, to u predlogu Zakona NE PIŠE. Piše samo da će se nečijim vlasništvom smatrati ONA IMOVINA KOJA JE BILA TO DO 1918. GODINE. Baš isto onako kakko se kaže i u SRPSKOM ZAKONU O RESTITUCIJI, s tim što je u njemu rečeno da se to odnosi na SVOJINU KOJA JE ODNOSNOM LICU KOJE TRAŽI RESTITUCIJU bila vlasništvo do 1941, odn. 1945. Jer - da podsetimo vas zaboravne - u vremenu od 1941. nemački okupatori i njihovi domaći pomagači - oduzeli su imovinu mnogima, pre svih - JEVREJIMA (koje su ubijali u koncentracionim logorima. A 1945 je godina kada su "komunističke" vlasti konfiskovale veliki broj nekretnina- vlasništvo privatnih lica. I u Srbiji, i u Crnoj Gori ovi zakoni usklađeni su sa evropskim zakonima. Dakle - čemu sva ova panika SPC (i njenih "zaštitnika")?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.