Vujošević: “Kriv je i Jokić, čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen…”

0
Igor Pavićević

Košarkaški trener Duško Vujošević rekao je da ne želi da koristi neuspeh košarkaške reprezentacije iz rašomonske pozicije. Kako je rekao, naravno da je u pitanju neuspeh, kao i da je normalno da svi koji su učestvovali u čitavom procesu treba da podnesu kritike i odgovornost.

“Vidim da neki koji imaju ambicije da postanu selektor i dođu na neka druga mesta, na taj način koriste u javnosti ovaj rezultat. Prvo, jako je komplikovana situacija u evropskoj košarci, razlaz FIBA – Evroliga donosi prozore u koje ne mogu da dođu NBA igrači ili iz Evrolige. FIBA smatra da se stvara prostor za nove igrače i nove ekipe raznih zemalja koje nisu bile dominantne. Smatram i da FIBA ima obavezu da napravi kompromis sa Evroligom. Treba nam kalendar u kom mogu najbolji da igraju“, rekao je Vujošević, a prenosi portal Nova.rs.

On je posle posebno izdvojio igrački kadar. Kako je rekao, najveći krivci su igrači, oni koji su se odazvali, i oni koji nisu.

“Naravno da je i Jokić kriv, ima jedna stara poslovica, čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen. Tamo je napravio fantastičnu karijeru, nije to niko očekivao, svaka čast na tome, ali uspeh je neka vrsta plemstva i gospodstva. Posle toga u Americi je postao idol ove zemlje, pa kako nije osetio obavezu da dođe, a ne da čašćava prisustvom, nego da povuče najbolje igrače, ostatak tima, da radi na način kako treba“, rekao je Vujošević.

Ocenio je i rad selektora Igora Kokoškova, kome je pružio podršku. Istakao je da aktuelni selektor “Orlova” ima veliko teorijsko znanje, ali to mora da se poklopi sa iskustvom i energijom.

“Jedan deo sposobnosti je da to znanje primeni i prenese. Falilo je na ovom turniru, ali mislim da treba da ostane i da iskustvom popravi ovo što je bilo. Ovaj rezultat je prosto otrežnjujući, mnogo problema imamo. Vrlo je važna uloga selektora, on ima stručni kapacitet da to mesto pokriva“, naveo je Vujošević.

Za njega je alarmantna situacija kada je u pitanju odazivanje.

„Jako je teško biti sada selektor jer reprezentacija nije više stvar prestiža, ogromne pare se uzimaju u NBA, izgradio se odnos sa nekim igračima koji imaju kampove u saradnji sa državom, participiraju se delovi troškova. Smatra se da je sport značajan i za omladinu, ali naglašavam, ako neko dolazi da čašćava svojim prisustvom, bolje da ne dođe. Slučajno znam da Lučić ima problem sa leđima i mora da pauzira ako želi da produži karijeru u klubu, a sportisti u 35. ostaju bez posla. Ono što su zaradili, to im je, ako nisu pametno uložili”, zaključio je Vujošević.