Vujanić: Proces protiv vozača sa Karaburme neće biti dug, javnost uznemirena

1
Foto N1

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić ocenio je da sudski postupak protiv vozača koji je vinovnik teške saobraćajne nesreće na Karaburme neće trajati dugo zbog uznemirenja javnosti. On ocenjuje da će sudije u ovom postupku pokazati da mogu da rade efikasno, kao i da svojim postupcima neće dodatno uznemiravati građane. Inače, nekoliko desetina građana i danas blokira Ulicu Marijane Gregoran u beogradskom naselju Karaburma, a najavili su da će protest zbog smrti dečaka, kojeg je u toj ulici udario automobil, trajati do ispunjenja njihovih zahteva.

Vujanić navodi za N1 i da postupak postupajućeg sudije nije bio protivzakonit, jer sam zakon ima nekoliko rešenja koji nudi za ovakve situacije, od pritvaranja do 48 sati do gubitka slobode na mesec dana.

„O tome da li će neko ostati u pritvoru dok se vrše istražne radnje, ili će se braniti sa slobode odlučuje postupajući sudija, odnosno sudija za prethodni postupak. Radi se o tome da se građani zadržavaju u pritvoru ukoliko bi svojim delovanjem mogli uticati na svedoke ili ukoliko mogu uznemiriti javnost. Pitanje koje će predsednik suda razmatrati tom prilikom je da li je sudija pravilno procenila uslove za uznemiravanje javnosti, pa ako nije, onda će sigurno predmet poveriti nekom drugom sudiji“, objašnjava Vujanić.

On procenjuje da i ukoliko se utvrdi da je postupila pravilno, da će biti „pomerena“ sa slučaja, jer je sada „taj slučaj za sudiju uznemirio javnost“.

„Proces u ovom slučaju neće trajati dugo, jer su oči javnosti uprte u sud i sudije koje treba da pokažu da su ustanju da rade efikasno i da se ne uznemirava javnost, jer je ovde prevashodno ovaj događaj sa svojim posledicama izazvao javnost“, kaže on.

„Moramo povećati odgovornost i pozornost vozača“

Prema njegovim rečima, postoje dva osnovna načina kako bi se ove situacije sprečile u budućnosti. Jedan je da tu saobraćajnicu napravimo na takav način da ne odgovara građanima da je koriste vozeći brzo, a drugi, važniji, da ubedimo one koje su u saobraćaju da izbegavaju opasne situacije.

Vujanić podseća da je nakon usvajanja zakona iz 2009. godine došlo do drastičnog pada broja poginulih u nesrećama.

„Od 1274 2001. godine na 536 2014. godine. Od 40.000 povređenih godišnje pali smo na nekih 17.000, što je takođe drastičan pad“, napomenuo je on.

Prema njegovom mišljenju, kako bi se sprečile ovakve nesreće, on predlaže da se ispred pešačkog prelaza zabrani obilaženje bilo kog vozila, mada bi to, uveren je on, donelo neke nove probleme, kao kada bi se vozila pokvarila.

„Ali, moramo ići u tom pravcu da povećamo odgovornost vozača i da skrenemo pažnju javnosti da i jedni i drugi učesnici u saobraćaju povećaju pažnju i da ne dolazi više do ovakvih situacija“, zaključuje on.

Podsetimo, okupljanja građana na Karaburmi traju od četvrtka, nakon što je devetogodišnji dečak preminuo nekoliko dana pošto je na njega, brata i oca naleteo automobil, a vozač pobegao s mesta nesreće. Takođe, osim zahteva građana, i ministarka pravde Maja Popović je najavila da će biti preispitana odgovornost sudije.

1 KOMENTAR

  1. Чича, јавност је овде одавно “узнемирена”. Од убиства девојчице на пешачком прелазу на Коњарнику, са казном возачу, татином сину, власнику једне телевизије са кућним притвором у трајању од шест месеци, годину дана условно, гажења 16. годишњег дечака на Бановом Брду, када је возач додуше добио ту “максималну” казну од 8 година, свакако са могућношћу ранијег отпуста због доброг владања,… итд. Верујем да је том народу у ул. Маријане Грегоран све ово познато и да им је први циљ да се изврше измене у закону, пре свега што се тиче казни, а потом да сви они који су умешани у манипулације код пресуђивања минималних затворских казни, па и овог пуштања криминалца на слободу, буду свеопше лустрирани. У сваком закону, где је разлика између минималне и максимално могуће досуђене казне већа од двоструког трајања минималне, огроман је простор за манипулације, што се у српском судству штедро користи (наравно, у свим оним случајевима где постоји платежно способан клијент). Према томе, повећање казни, уз максимално смањење распона минималне и максимално могуће пресуђене казне, уз, у оваквим случајевима без било каквих могућности скраћење, помиловања,… итд. То је почетак на путу смањивања могућих манипулација и колико толико, пресуђивања уједначених казни у сличним случајевима.

Comments are closed.