Vujadin Boškov kaže: “Sine, tu trenerku mogu da nose samo reprezentativci”. A Govedarica odgovara: “Selektore, to sam ja, Dejan”

0
Foto: Printskrin YouTube

Savezna republika Jugoslavija imala je fudbalski tim za ponos. Iako ta reprezentacija nije imala rezultate kojima bi se ponosila. Ostala je da se trese zauvek ona prečka pogođena u Francuskoj 1998. godine i sa njom svi snovi o velikom rezultatu na Svetskom prvenstvu.

Sličan tim, uz određene korekcije, okupio se i za EURO 2000. godine. Ekipu je tada sa klupe predvodio Vujadin Boškov, a legendardni trener već je bio u godinama.

Ostale su iza njega brojne anegdote, urbane legende, neke su se dogodile, neke možda i nisu (ali kao da jesu).

Tako su ostale priče kako je za izvođača slobodnjaka postavio Jokanovića umesto Mihajlovića, i kako se iznenadio kada je video Darka Pančeva, misleći da ga je neko, mimo njega, pozvao pod zastavu.

Ipak, možda i najzanimljivija anegdota dogodila se sa Dejanom Govedaricom. Jugoslavija je izgubila od Španije u trećem meču grupne faze, a i taj poraz je značio prolaz u nokaut fazu. Jedan od najboljih igrača na tom meču bio je upravo Govedarica, koji je postigao i pogodak.

Međutim, narednog jutra, Boškov ga je zabrinuto pitao:
“Sine, odakle ti ta trenerka? Znaš li da to mogu da nose samo reprezentativci Jugoslavije?”

Mora da se prolazak slavio do kasno u noć…