“Vuitch protiv Amerike”: Važna priča o prvom Srbinu koji se borio za pravo na abortus

0
Fotografija: Privatna arhiva/Beta/AP

U našoj javnosti malo je poznato da je dr Milan Vujić, poreklom iz Srbije, bio značajan da se utre put zakonu o abortusu u Americi, odakle se ovo pravo – koje je sada dovedeno u pitanje – širilo po celom svetu. Njegov slučaj, United States v. Milan Vuitch, prvi je koji je izdigao pitanje abortusa na savezni nivo i manje-više omogućio da i slučaj „Rou protiv Vejda“, oko kojeg se sada lome koplja u SAD, bude saslušan pred sudom.

Iako je dr Vujić 1971. godine izgubio na Vrhovnom sudu, odluka je omogućila dalje zagovaranje prava na abortus jer je prepoznat kao “izuzetak” u medicinskom pravu.

Ovaj “borac za pravo na abortus” izvršio je na hiljade abortusa u Vašingtonu, u vreme kada su bili legalni samo ako čuvaju život ili zdravlje trudnice. Tvrdio je da je abortuse radio isključivo iz medicinskih razloga.

Često je kritikovao zakon protiv abortusa u Vašingtonu i čak 16 puta je hapšen zbog pružanja abortusa za koje se smatralo da nisu neophodni za očuvanje života trudnice. Nakon nekoliko hapšenja, Vujić je osporio zakon po kojem je uhapšen, a njegov slučaj je stigao do Vrhovnog suda u predmetu „Vujić protiv Sjedinjenih Država“.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs