Sledeće godine se održavaju predsednički, a verovatno i parlamentarni izbori. Biće to 10 godina vladavine Srpske napredne stranke (SNS).O tome koliko se Srbija promenila u ovom periodu, o ratu protiv mafije, o platformi s kojom ulaze u dijalog, o odnosima u opoziciji, ulozi patrijarha Porfirija i tome da li smatra greškom izlazak iz DS-a, za Nedeljnik govori bivši predsednik Srbije i predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić.

Koliko se Srbija promenila od onih izbora u maju 2012?

Srbija je danas civilizacijski potpuno druga država u odnosu na onu od pre 2012. godine. Suštinska razlika je što smo se mi obračunavali sa autoritarnim nasleđem iz Miloševićevog vremena, a Vučić ne samo da je vratio to nasleđe već ga je i produbio opasnim elementima totalitarizma. Taj pogubni trend se najviše odrazio na polju sistematskog uništavanja političke kulture, koja je u Srbiji tradicionalno veoma krhka. Međutim, u okolnostima takvog sistematskog kulturološkog i duhovnog, ali i ekonomskog siromašenja naših građana, ova vlast je vrlo lako i brzo došla u poziciju da umesto da upravlja državom, vlada podanicima. Podanicima izloženim jednosmernom ispiranju mozgova, bilo preko medija kontrolisanih od strane režima ili dela opozicije i krupnog kapitala.

Posledica toga je i zastrašujuća asimetrija više ne samo između vlasti i opozicije, već i unutar same opozicije, jer je očigledno da pojedine stranke i njihovi lideri takođe izvlače moć iz povezanosti sa krupnim kapitalom, za razliku od većine u opoziciji kojima je time medijski i politički prostor sužen do nivoa neodrživosti. U takvim okolnostima nije problem samo Vučić, već pre svega dogovor njegovog krupnog kapitala i onog koji mu se ovog trenutka, naizgled, suprotstavlja. Tako možemo doći ne samo u situaciju medijskog duopola, već zakonomerno tome i političkog. Krupni kapitali ako ne mogu da pobede jedan drugog, uvek imaju tendenciju da nađu zajednički jezik. Ukoliko do toga dođe, a na tom smo putu uveliko, to bi bio konačni kraj politike, koje nema bez slobodne konkurencije i demokratije, koje nema bez istinito i objektivno informisanog građanina.

Šta najviše zamerate naprednjacima?

SNS-u zameram kompletno sistemsko uništavanje temelja srpskog društva i države, dakle-sve! Međutim, najveći problem je u tome što je njihova metodologija vladanja takva da oni ne upravljaju samo svojim glasačima, nego i percepcijom opozicionog glasačkog tela. Pa tako danas Vučićev režim sofisticiranim propagandnim tehnikama bira za sebe idealne lidere opozicije, upravlja opozicionom medijskom i političkom agendom i delom opozicionog javnog mnjenja, a da ono toga nije ni svesno.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-478-od-11-marta/

Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Nedeljnika

Komentara

  1. srdjan
    11. март 2021. 09:10

    Pre ili kasnije ce "predsednik" morati da odgovori na prosto pitanje...sta je on ostavio svom narodu? Da mu pomognem..njegova zaostavstina je takva da se slobodno ne sme setati srbijom..umlatice ga ako ga prepoznaju...majbolju analizu njegove vladavine dala je njegova bivsa zena koja je otisla u manastir na kosovu

  2. Nebojsa
    11. март 2021. 14:18

    Dok su se slavili deciji rodjendani, u vojnim kompleksima, bilo je dobro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.