Vučić: Vlada pre jeseni, nema tenzija oko izbora premijera

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će nova vlada biti formirana pre jeseni i da neće biti nikakvih tenzija oko izbora premijera.

“Nema tu tenzija, ima ličnih sudbina, neki će biti u njoj neki neće, to je prirodno”, rekao je Vučić koji je prisustvovao prikazu novog oružja i vojne opreme iz domanje namenske industrije proizvedenog za Vojsku Srbije.

On je naveo da postoje mnoga druga ključna pitanja za Srbiju oko kojih ima mnogo tenzija a da ih je svakako najmanje oko izbora premijera.

Kometarišući pisanje lista Danas da samo njemu “odgovaraju tenzije oko izbora premijera”, Vučić je rekao da moraju da ga stave na prvu stranu kako bi prodali novinu.

O sastanku s Kurtijem u Briselu: Beograd želi da očuva mir i stabilnost 

Vučić je rekao da je njegov jedini cilj na predstojećem sastanku u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem da mir i stablnost budu očuvani.

Vučić je rekao novinarima da zvanični Beograd “nikome ničim ne preti”, te naglasio da samo želi da obezbedi poštovanje medjunarodnih pravila i javno pravnih normi.

Prema njegovim rečiima, tu spada i poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i Briselskog sporazuma.

“To su sporazumi koji su važeći i koji su na snazi i moraju da budu poštovani i primenjivani”, rekao je on.

Upitan o restrikciijama struje na Kosovu i stavovima Kurtija uoči sastanka 18. avgusta u Briselu, Vučić je rekao da ne želi da komentariše “njihovu unutrašnju situaciju”.

“Situacija oko struje je teška i nadam se da neće morati da isključuju struju i želim im to… jer to (iskuljučenje struje) bi bilo loše i za njih i za nas i za sve ljude koji žive”, rekao je on.

Napomenuo je da “niko nije srećan kada mora da isključuje struju”.

Vučić nije želeo da komentariše saopštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojem se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike zvaničnika Beograda i Prištine.

“Nemam nikakav komentar, najbolje je tako”, rekao je Vučić.

U prethodnih pet godina u naoružanje VS uvedena 204 borbeno-oklopna vozila 

Vučić je izjavio da su u prethodnih pet godina u naoružanje Vojske Srbije (VS) uvedena 204 borbeno-oklopna vozila a da je još 65 u fazi izrade.

Vučić je posle prikaza novog domaćeg naoružanja i vojne opreme na Vojnoj akademiji u Beogradu rekao da u jedinice VS od danas ulazi još šest samohodnih haubica NORA, 12 vozila Lazar 3, PVO sistemi PASARS, modernizovani višecevni bacači raketa Oganj, automatski bacači granata kao i radarski sistemi.

“Ponosan sam na to što je Vojnotehnički institut uspeo da naoruža bespilotne letelice Pegaz i Vrabac. To je budućnost jer ko bude mogao bolje da osmatra i da ima naoružane bespilotne letelice imaće ogromnu prednost”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je u prethodne tri godine VS dobila 46 puta više oružja i orudja nego od 2005. do 2008. godine.

“Stiže još 11 helikoptera H-145M, za policiju dva helikoptera Super Puma a jedan je već stigao. Strahovito raste njihova upotreba u spasilačkim i ratnim okolnostima, upotreba artiljerije, raketne artiljerije i dronova. Za nas je od velikog značaja da imamo u svakom trenutku veliki broj helikoptera, danas imamo pet ili šest puta više nego ranije”, kazao je Vučić.

Ocenio je da u svetu postoji “ogroman nedostatak oružja, orudja i municije” i da sve što proizvede, domaća namenska industrija može da proda “bukvalno za tri dana”.

“Svaka haubica NORA, svaka granata od 155 milimetara, danas ima po 10 kupaca. To pokazuje u kom smeru svet ide. Zato moramo da se okrenemo tome da kupimo delove koje ne možemo da proizvedemo sami pa da se oslonimo na sopstvenu proizvodnju u budućnosti”, kazao je Vučić.