Vučić: “U Davosu se Ukrajina nadvila nad svim temama”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kojem od danas učestvuje, ukrajinska tema nadvila nad svim drugim temama i da svi govore u okviru ukrajinske krize.

On je u izjavi srpskim medijima rekao da je Davos nekada bio mesto gde su mogla da se čuju različita viđenja, a sada je “obojen ukrajinskim bojama”, i da ne misli da postoji raspoloženje da se saslušaju drugačiji stavovi, pa i po pitanju Ukrajine.

Vučić je naveo da u tom kontekstu svi govore o tri elementa, a to su energenti, hrana i održivost, i dodao da će kriza u celoj Evropi biti sve teža i teža.

Rekao je da je razgovarao sa mnogo ljudi, među kojima su premijeri Luksemburga, Lihtenštajna i Španije, sa mnogim afričkim i azijskim liderima i da svi dele zabrinutost i gledaju kako da pronađu rešenje za probleme svojih zemalja, među kojima je i snabdevanje energentima.

Na pitanje kakav dijalog očekuje na sutrašnjem sastanku sa liderima Zapadnog Balkana, Vučić je rekao da očekuje da će Aljbin Kurti da iznosi teške optužbe na račun Srbije, a da će on da “odgovori žestoko”.

Dodao je da u Srbiji ima problema u trgovini, jer je država zaštitila cenu šećera po kilogramu. Rekao je da je država razgovarala sa šećeranama i trgovinskim lancima. Vučić je rekao da će država rešiti sve probleme i da će građani Srbije imati mirnu zimu.