Vučić: “Srbija na evropskom putu ali traži razumevanje za svoje stavove”

5
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je tokom Svetskog ekonomskog foruma imao niz dobrih sastanaka sa brojnim evropskim i svetskim zvaničnicima i da je iskreno i otvoreno govorio o problemima i zatražio razumevanje za poziciju i stavove Srbije.

Vučić koji je danas učestvovao na skupu “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu” rekao je novinarima da je Srbija na evropskom putu i da je zahvalna na svoj pomoći i podršci ali da ne želi da joj se svaki dan ponavlja šta se od nje očekuje i da sluša poruke da treba da prizna nezavisno Kosovo i da uvede sankcije Rusiji.

“Imamo mi svoju državu, svoje interese. Kako to dvolično i licemereno zvuči kada kažete da je teritorijalni integritet najviša vrednost koju moramo da štitimo jer se Srbija i građani Srbije sećaju onoga što je bilo pre 23 godine, tada teritorijalni integritet nije bio naročito važan”, rekao je Vučić zatraživši razumevanje za stavove Srbije.

Vučić je naveo je da je razgovaro sa čelnicima brojnih zemalja, sa svima iz regiona koji su bili prisutni, sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, kao i sa predstavnicima EBRD, finansijskog sektora, OEBS.

“Suština je u tome da sam bio iskren, otvoren, govorio o problemima, ukazao na drugačije viđenje situacije u BiH od većine pristunih, kao i različite stavove u odnosu na (premijera Kosovoa Aljbina) Kurtija”, rekao je Vučić.

On je dodao da ne može da otkriva detalje sa sesije “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu” ali je ukazao da su na skupu iznete potpuno različite vizije budućnosti Balkana i da su dominantne teme i danas bile Ukrajina, Rusija i ruski uticaj na region, preneo je RTS.

Vučić je prethodno na Instagramu objavio da je rasprava o budućnosti Zapadnog Balkana s evropskim i regionalnim liderima na Svetskom ekonomskom forumu bila teška, kao i da se sastao sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem i pozvao ga da se pridruži sastanku inicijative “Otvoreni Balkan” na Ohridu.

Predsednik Srbije u Davosu se sastao i sa osnivačem i izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma Klausom Švabom, kao i sa predsednikom Jermenije Vaganom Hačaturjanom koga je pozvao da poseti Srbiju, objavljeno je na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”.

5 KOMENTARA

  1. Rusiji trebamo im ubaciti što teže sankcije da se smire jednom. Putin da ostave na miru našu Srbiju. Nek ide svojim bolševičkim putem bez nas. Rusi nikad nisu nam bila braća nego uvek su nas iskoristili a mi glupi to nismo hteli videti. Nek zeza Vučić malo sada Putina.

  2. Rusija je Srbiji šiju slomila svih ovih godina, a nama je žao da je kaznimo! Umesto da idemo ka civilizaciji mi idemo ka Putinizmu. Živeo primitivizam. uraaaaaaa

  3. Predsedniče Vučiću, komunicirajte tamo u Davosu sa svim tim ljudima. Jer svi ti ljudi idu prema zapadu i civilizaciji. Ostavimo zauvek propalu Rusiju jer nas je dovoljno unazadila.

  4. То су правила “клуба”. Нема ту ни разумевања, ни неразумевања, то је тако. Прихваташ, или не. Чак и то што ти та правила мењају у току, значи правила за тебе. Имаш, не знам, “клуб” славних у кошарци, фудбалу,… треба ти 10.000 кошева, 1.000 голова,… итд., а ти си дао пола, па кажеш, имајте разумевања за мене, знате ја имам две леве руке, или ноге, али примите ме у “клуб”, а постићиу ја те цифре ! А ти већ из ове перспективе знаш да то у свом животу не можеш да постигнеш. И онда то није немогућ пут, него шта је ? У политици, па и животу уопште, најглупље што човек може себи да уради је да се прецењује. Како као индивидиуа, тако и колективно, као народ.

  5. Neka nas Evropska unija prihvati ovakve kakvi smo Ili nam netreba evropski put a Jos manje nam treba EU!!!Treba da se drzimo Rusa,mozda nam nisu mnogo pomogli,Ali nas nisu ni bombardovali!!!

Comments are closed.