Vučić: “Reč je o sukobu dva klana, sve ovo je počelo 2017. godine ubistvom u 27. marta…”

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

(Beta) Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će optužnica protiv grupe Veljka Belivuka koja se tereti za najteža krivična dela biti “remek delo”.

“Nikada više u Srbiji niko neće biti nesiguran. Hvala evropskim sestrinskim službama koje su nam mnogo pomogle da do toga dođemo”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

Na pitanje da li će istraga biti proširena na državne službenike koji su povezani sa kriminalnim klanom i koji su ga štitili, Vučić je odgovorio da u to “nema sumnje”.

“Istraga je u toku, to niko ne može da zaustavi, ići će se do kraja, niko neće biti zaštićen”, rekao je Vučić.

On je rekao da su problemi sa kriminalnom grupom uhapšenog Veljka Belivuka počeli nakon “ubistva na šinama” 30. januara 2017. godine, kada je u centru Beograda ubijen sportista Vlastimir Milošević.

Vučić je rekao da je Milošević ubijen zato što je, kao obezbeđenje na splavovima, smetao kriminalnoj grupi Belivuka, čije je neke članove bio pretukao.

On je naveo da su zbog tog zločina uhapšeni Veljko Belivuk kao izvršilac, i Marko Miljković kao pomagač, koji su neko vreme proveli u istaznom zatvoru, nakon čega pušteni na slobodu zato što su DNK dokazi sa lica mesta “kontaminirani”.

Televizija Pink je nekoliko puta emitovala snimak na kome se vidi likvidacija Vlastimira Miloševića, kao i fotografiju žrtve, za koju je Vučić rekao da je telo isečeno i spakovano u kesu a zatim bačeno u Dunav.

Vučić je naveo da od 2018. godine počinje rast broja ubistava u Srbiji, i da je to rezultat problema koji su “uvezeni u Srbiju iz Crne Gore, kao sukob dva klana škaljarskog i kavačkog”.

On je rekao da je zatim u 2019. godini bilo svega šest mafijaških ubistava, a da je “druga prelomna tačka pokušaj ubistva i ranjavanje šefa kavačkog klana, državljanina Crne Gore Radoja Zvicera u Kijevu”.

“Onda imamo krvavi sled događaja potpunu ludnicu u kojoj vam nestaju ljudi. Počinju svi da pričaju o tome jer se ti bolesnici hvale snimcima šalju ih svima”, rekao je Vučić i dodao da je u 2020. godini bilo pet mafijaških ubistava i da su to sve bili oni koji su nestali, što su slučajevi koji su nakon hapšenja Belivukove grupe u februaru ove godine “svi rešeni”.

Vučić je naveo da su nakon toga delovi kriminalne grupe i delovi iz policije počeli da prate njega, njegovog brata i starijeg sina da bi se “opametili”.

“Moja poruka njima je da neću da se opametim. U ovoj godini imamo nula mafijaških ubistava. Imamo ukupno 38 ubistava, ali nijedan pokušaj mafijaškog ubistva nemamo u zemlji. Vidite da može”, rekao je Vučić.

On je rekao da je spreman da dođe u studio da se donese poligraf i da javno odgovara da li je ili nije “ikada video ili čuo Belivuka”.

“Nikada ga nisam ni čuo ni video. Nije krivično delo da nekoga vidiš 2014. do 2017. godine, ali se slučajno desilo da nisam”, rekao je Vučić.

Govoreći o konkretnom ubistvu u ulici 27. marta, Vučić je naglasio da je reč o sukobu dva klana.

„Pri čemu ovaj mladić nema veze sa tim, on je ni kriv ni dužan ubijen. Govorimo o nečemu što je uvezeno iz Crne Gore. Reč je o sukobu dva klana: škaljarskom i kavačkom. S jedne strane su bili Dedović i Vukotić, a sa druge Zvicer, a kasnije i komplenta Belivukova ekipa. Ovaj događaj je važan, jer on predstavlja za nas prvi problem veliki“, rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da je u hapšenju učestvovao policajac Dejan Jović, koji je, zbog toga što je nekome na ulici i u policiji zasmetao, prošao kroz pakao, prenosi N1.

“Prvi put sam o sistemskim problemima javno govorio 2018. i nekako u to vreme kreće moje protivzakonito prisluškivanje”, rekao je Vučić i pročitao zaključke koje je potpisao, kako je rekao, današnji šef specijalne službe za istražne metode Toma Radovanović.

„Na osnovu svog dugogodišnejg iskustva i radnog mesta, mišljenja sam da su određena lica u okviru UKP formirala neformalne centre moći, paralelnu bezbednosnu strukturu sačinjenu od poverljivih i precizno odabranih ljudi, čiji osnovni zadatak nije bio borba protiv kriminala, već stvaranje obaveštajne mreže za prikupljanje podataka o predsedniku Srbije i članovima njegove porodice, sa ciljem koje bi nadlženi organi trebalo da utvrde“, navodi se u zaključcima koje je pročitao Vučić.

“Ubijeni Milošević, inače sportista, ubijen je jer je sprečio Miljkovića ili Belivuka da zaposednu splavove”, naglasio je predsednik.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Veljka Belivuka i još dvojicu okrivljenih od optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, koji je ubijen na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta 2017. godine.

(Beta, N1)