Vučić, Rama i Kovačevski doneli odluku: Učestvovaće na samitu u Briselu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, razmotrene su okolnosti i doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u Briselu 23. juna 2022. godine, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Kako se navodi, usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije.

„Imajući u vidu da Republika Srbija, Republika Albanija i Republika Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ali i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama“, stoji u saopštenju, prenosi N1.

Dodaju da su svesni da teme o kojima će razgovarati na samitu neće biti lake, ali da će njihovo učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

“Takođe, dogovoreno je da na sastancima u Briselu nastavimo da se borimo za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve u cilju nastavka borbe za što bolji život svih naših građana”, zaključuje se u saopštenju.