Pucnji, kamenice, masovno hapšenje: Kako je protekao još jedan buran dan na severu Kosova

2
Foto: Tanjug

Posle jutrošnje akcije hapšenja koju su izveli pripadnici specijalne jedinice ROSU, na severu Kosova je mirno, ali napeto, prenose mediji atomsferu u četiri opštine.

Kako prenosi Danas, u gradovima su građani okupljeni u gradovima zbog neiszvesnosti.

U školama danas nije bilo nastave.

Dve osobe ranjene u Zubinom Potoku prebačene su u KBC u Kosovsku Mitrovicu. Prema ovim izveštajima, četvorica Srba koji su jutros uhapšeni u tom gradu na severu Kosova pretučeni su od strane policajca ROSU, a batine je dobila i jedna devojka koja se zatekla na tom mestu, ima i povređenih od suzavca.

Tokom akcije hapšenja specijalci su, po izjavama očevidaca, tukli uhapšene u opštini Zubin Potok.

Danas je kosovska policija izvela operaciju na severu Kosova u kojoj je uhapšeno 19 policajaca, saopštio Policijski inspektorat Kosova, a preneo je N1.

Njima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Kosovski predsednik Hašim Tači je nakon sednice kosovskog Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je uhapšen i jedan Rus, za kojeg je naveo da je bio “maskiran statusom diplomate” i da je imao za cilj da ometa policiju.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije nazvalo je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske opštine i hapšenje Srba još jednom u nizu provokacija Prištine, javio je Sputnjik.

Rusko ministarstvo je pozvalo, kako su naveli, međunarodne pokrovitelje Prištine da urazume kosovsko-albanske radikale i spreče dalju eskalaciju konflikta.

Jutros oko 6 sati i 15 minuta u severnoj Kosovskoj Mitrovici oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Vučić je potom naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

“Albanci će za povrede koje su zadobili nekom kamenicom reći da su ranjeni. U Kosovskoj Mitrovici pucali su na ljude jer su ih srpski mladići gađali kamenicama”, rekao je između ostalog Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da su on, ministar odbrane i načelnik Generalštaba jutros sutpili u kontakt sa predstavnicima NATO, ali da je stav misije na Kosovu da je u pitanju policijska akcija protiv korupcije i kriminala i da se oni u to ne mešaju.

“Bio je pokušaj mađarskog kontigenta da smiri situaciju, ali ih je komandant KFOR-a vratio i rekao da se oni ne mešaju u ono što su policijske stvari. To je borba protiv kriminala i korupcije i oni to podržavaju”, preneo je Vučić stav KFOR-a. Dodao je da su iste poruke stigle i od predstavnika Evropske unije.

“Pozivali su nas da se smirimo i da razumemo da je to borba protiv korupcije”, rekao je Vučić.

On je rekao da je kao vrhovni komandant naredio “punu borbenu i bojevu gotovost naših armijskih jedinica” i da će vojska štiti stanovništvo na Kosovu ukoliko dođe do “bilo kakvog ozbiljnog ugrožavanja života našeg naroda”.

Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Zlatan Elek, u izjavi za KoSSev navodi da su trenutno četiri pacijenta, koja su zadobila telesne povrede u Zubinom potoku, zbrinuta u ovom zdravstvenom centru.

“Dva pacijenta, dovezena u prepodnevnim satima smeštena su na odeljenje ortopedije i radi se o povredama donjih ekstremiteta, dok je kod druge dvojice reč o težim telesnim povredama, povredama glave. Jedno lice je ruski državljanin, član UNMIK administracije, a drugo lice je gluvonemo i obojica su smeštena na odeljenje intenzivne nege sa teškim povredama glave”, izjavio je Elek.

Savez za Srbiju ocenio je danas da su najnoviji dogadjaji na Kosovu i Metohiji rezultat “propale politike Aleksandra Vučića”, ali i da umnogome liče na “zajedničku režiju Vučića i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja koja neće ništa dobro doneti ni srpskom, ni albanskom narodu”.

“Dok mu njegovi ‘biznismeni’ sa balkona Skupštine Srbije žustro aplaudiraju, na severu Kosova Vučić i njegovi koalicioni partneri Ramuš Haradinaj i Hašim Tači guraju kosovsku policiju na srpski narod. Jedinica Rosu koja je ušla na sever je pod kontrolom vlade u Prištini koja je izabrana glasovima Srpske liste. Gde su sada Marko Đurić i Goran Rakić da brane i štite narod?”, naveo je SzS.


2 KOMENTARA

  1. Ovo svrtski prevarant i manipulator. Srbi na Kosovu ce proci isto kako su prosli Srbi u Hrvatskoj.

Comments are closed.