Vučić: “Priština priprema likvidacije na severu Kosova, nova Vlada do kraja avgusta”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se ubrzo posle povratka iz Brisela, gde bi trebalo da se sretne sa premijerom takozvanog Kosova Aljbinom Kurtijem, “što me sad apsolutno zaokuplja”, znati ime novog mandatara.

“I ta ličnost neće biti dugo u smislu mandatara već će brzo izaći sa predlogom vlade. Ne mislim da će to da traje duže od sedam kada dobije mandat. Tako da pre (kraja) avgusta očekujem da bude u Skupštini”, rekao je Vučić, posle sastanka sa mladim sportistima učesnicima kampa “Srbija te zove”.

On je podsetio da je  krajni  rok 2. novembar za formiranje vlade, “ali gledaćemo da celu proceduru završimo u avgustu, tačno koji dan nije važno već da vlada bude dobra”.

Kako je naveo, danas je predviđen sastanak sa predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, “potencijalim partnerom” za vladu.

Vučić je upozorio da prištinske vlasti “pod plaštom borbe protiv kriminala” pripremaju likvidacije Srba na severu Kosova.

Vučić je odbacio tvrdnje Prištine da su nedavno se teritorije centralne Srbije ispaljeni hici na pripadnike Kosovske policije i dodao da Srbija “nikom neće dozvoliti, pa ni NATO” da puca na pripadnike Vojske Srbije i MUP na administrativnoj liniji.

“One koji govore o neutralizaciji tobože kriminalnih struktura na severu Kosova, upozoravam da ni ne pokušavaju da tako nešto učine”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle prijema mladih sportista iz dijaspore.

Komentarišući predstojeći sastanak sa “premijerom privremenim institucija u Prištini” Aljbinom Kurtijem 18. avgusta u Briselu, Vučić je rekao da na taj susret ide “u dobroj volji” ali da je “vrlo skeptičan” da je moguće postići “bilo kakve rezultate”.

“Oni ne žele nikakav kompromis. Sve što su do sada rekli to je da će da nameću svoju volju. Važno im je da ih Kvinta podržava a baš ih briga šta kažu Srbi, još manje šta kaže Beograd”, rekao je Vučić.

Upitao je što su uopšte vođeni pregovori u Briselu ako Zajednica srpskih opština (ZSO) mora bude formirana “u skladu sa Ustavom Kosova”.

“Da li je to neslana šala? Zašto smo onda uopšte pregovali, što smo pravili Briselski sporazum? Šta nas briga šta piše u njihovom Ustavu kog mi ne priznajemo. Ako misle da naprave nevladinu organizaciju koja će imati pravo da prodaje žvake, to ne može”, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da veruje da će u septembru “kad i Vlada bude formirana”, poslanici Skupštine Srbije analizirati situaciju na Kosovu i Metohiji.

“To je naša obaveza da ljudi čuju šta se događa i šta možemo zajednički da uradimo”, rekao je Vučić.