Vučić: Borba za osnivanje ZSO biće velika i teška

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na KiM, prenosi RTS.

Aleksandar Vučić se obratio javnosti nakon ceremonije obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš – Brestovac, kojoj je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić je saopštio da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog, koji je objavila EU, za deskalaciju situacije na KiM.

Obe strane su se dogovorile da se Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra do 16 sati, istakao je predsednik.

Kfor će, kako je naveo, ostati na prelazima oko dve nedelje

Dodao je da je dogovoreno da se uspostavlja “stiker” režim, kao privremena mera dok se ne nađe rešenje.

***

Vučić je izjavio danas da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i kršenje Briselskog sporazuma biti prioritetne teme na sledećem sastanku glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu.

“Dakle ZSO kao i kršenje Briselskog sprazuma su glavni na dnevnom redu. To je veoma važno za nas i nešto što polako može da nam vraća poverenje u institucije Evropske unije i u ono što smo postigli”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.

Vučić je pročitao saopštenje EU u kojem se navodi da se konstatuje zabrinutost Beograda zbog toga što ZSO nije osnovana i zbog “nedostatka većinskog panela” u Apelacionom sudu, koji je osudio na kaznu zatvora Ivana Todosijevića zbog negiranja slučaja “Račak”.

“EU poziva obe strane da implementiraju sve prethodno dogovorene aranžmane. To je od ključnog značaja za nas. Oni otvoreno kažu i za ZSO i za slučaj ‘Todosijević’ da nije poštovan Briselski sporazum”, naveo je Vučić.

Vučić je ocenio da će borba za osnivanje ZSO biti “velika i teška” i dodao da veruje da prištinska stranka na formiranje Zajednice neće pristati.

“Moguće da će (prištinski pregovarači) doći i da kažu: ‘Mi nećemo’. Ja to ne isključujem”, rekao je predsednik Srbije.

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine na Tviteru je objavio poruku da je postignut dogovor oko poslednje krize na severu Kosova i Metohije.

“Imamo dogovor! Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana”, naveo je Lajčak.

Prema sporazumu koji je Lajčak objavio, dve strane su se dogovorile da će specijalne jedinice 2. oktobra napustiti prelaze Jarinje i Brnjak, a uporedo sa tim će se ukloniti blokade puteva. Jedinice KFOR-a prethodno će doći da isprate povlačenje i ostaće tu dve nedelje da obezbede slobodu kretanja.

2 KOMENTARA

  1. Znaci ako oni nece mi nemamo pravo istupiti ?! Koje su to igre i lazi to je neverovatno vise.

  2. Све ти тешко када треба да браниш своју земљу. Шта би тек рекао да зими треба да препешачиш Кајмакчалан ?

Comments are closed.