“Imamo dogovor”: Lajčak objavio detalje sporazuma za rešenje krize na severu KiM

1

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine na Tviteru je objavio poruku da je postignut dogovor oko poslednje krize na severu Kosova i Metohije.

“Imamo dogovor! Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i korak unapred je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Belimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i postignu dogovor zarad dobrobiti građana”, naveo je Lajčak.

Prema sporazumu koji je Lajčak objavio, dve strane su se dogovorile da će specijalne jedinice 2. oktobra napustiti prelaze Jarinje i Brnjak, a uporedo sa tim će se ukloniti blokade puteva. Jedinice KFOR-a prethodno će doći da isprate povlačenje i ostaće tu dve nedelje da obezbede slobodu kretanja.

U tački dva se navodi da će od 4. oktobra u 8 sati ostati na snazi režim nalepnica prema okviru postignutom u dijalogu pod okriljem EU kao privremeno rešenje dok se ne postigne trajni sporazum.

Takođe, formiraće se radna grupa koja će raditi na pronalaženju trajnog rešenja za tablice, takođe pod okriljem EU, a prvi sastanak je zakazan za 21. oktobar u Briselu.

1 KOMENTAR

  1. Наравно да имате договор, као и увек са Вучићем. И у случајевима: позивног броја, судства, енергетике,… и још много тога, остаје оно што је наметнуто, односно у овом случају лепљење “косовских” регистарских таблица. Све остало су приче и наглабања, како ће се то решити на начин као што је до сада било. Без везе сте седели на тим барикадама. И у овом случају, када неко неће да реши проблем, он формира “радну групу”, е па, нека вам је срећно са Вучићем и “Радном групон”.

Comments are closed.