Vučić: “Odluka o Rio Tintu na nacionalnom ili regionalnom referendumu”

0
(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će odluka o projektu “Jadar” kompanije Rio Tinto, koja planira ekspoataciju litijuma u blizini Loznice, biti doneta na referendumu, koji će biti organizovan ili na regionalnom ili na nacionalnom nivou. 

Vučić je naveo da će odluku o projektu “doneti narod”, a za predstojeći protest protiv kompanije ocenio je da se organizuje “kako bi mu se pretilo” i kako bi ga vređali. 

On je na današnjoj konferenciji, nakon potpivanja ugovora o izgradnji saobraćajnice auto-put Požarevac-Golubac-Veliko Gradište, naveo da se opozicija za temu Rio Tinta interesuje “ne zato što su počeli da brinu o narodu, već zato što su zabrinuti za svoje političke pozicije”.

“Protesti u Srbiji su dozvoljeni, nismo nikada kažnjavali one koje su se protivzakonito okupljali (na protestu), osim ako nisu bili nasilni. Nisam ja doveo Rio Tinto, već (predstavnici sadašnjih opozicionih lidera)… Na njima je da razmisle šta im je bolje”, naveo je Vučić.

Povodom predstojećeg Bledskog strateškog foruma, Vučić je naveo da je on jedini lider iz regiona koji će učestvovati u evropskom, a ne u regonalnom formatu.

“Očekujem sastanke sa (predsednikom Evropskog saveta) Šarlom Mišelom, (specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine) Miroslavom Lajčakom, pretpostavljam i sa (predsednicom Evropske komisije) Ursulom fon der Lajen. Mi smo stepen usklađenosti sa politikama EU povećali sa 46 na 62 odsto, a želimo da vidimo kako oni gledaju na budućnost (evrointegracija)”, rekao je Vučić.