Vučić o poskupljenju struje i nabavci gasa: “Nisam čuo da će biti skuplja”; “Slede nam razgovori sa Moskvom oko cena i količina”

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za Televiziju Pink da Srbiji predstoje razgovori sa Rusijom o količini i ceni gasa i da misli da će o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je dodao da neposredno predstoje razgovori sa Mađarskom u vezi sa skladištem gasa.

Vučić je rekao da će Srbija sačekati do 31. maja da vidi da li će u šestom paketu sankcija Evropske unije prema Rusiji biti “trećih strana”, i da će onda doneti odluku u vezi sa snabdevanjem naftom.

U vezi sa partnerima u svetu po pitanju Ukrajine, on je naveo da Srbija razgovara sa svima i da “pronalazi najbolja rešenja” za  sebe. “U celini vlada antiruski stav… Mi imamo čistu poziciju što se tiče međunarodnog javnog prava i moralnih principa”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo na današnje uvođenje vanrednog stanja u Mađarskoj i dodao da ne misli da Srbija treba da uradi isto. “Mađarska je danas u parlamentu uvela vanredno stanje i zbog energenata i zbog zaliha hrane i zbog pitanja bezbedmosti. Ne mislim da treba da uvodimo bilo kakvo vanredno stanje”, izjavio je Vučić.

U vezi sa temama na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu na kojem učestvuje, Vučić je rekao da je nestašica hrane jedna od glavnih i da će u Evropi i svetu najveći problemi biti oko pšenice i ulja.

On je naveo da zemlje poput Indije, Argentine, SAD i Kanade imaju znatno manji rod pšenice, i da Srbija treba da vidi koje će biti njene potrebe u vezi sa tim.

“Naš posao je da obezbedimo stabilnost i mir ljudima, sigurnost u snabdevanju i normalan život ljudima”, rekao je Vučić.

“Nisam čuo da će struja poskupeti za 20 odsto, nek’ se EPS bavi remontima, a ne politikom”

Vučić je izjavio da nije čuo za izjavu predsednika Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) Jovana Despotovića da će struja da poskupi od 20 do 40 odsto i da nadležni u EPS-u treba da se bave “svojim poslom”, a ne politikom.

“Nisam znao da se oni (nadležni u EPS-u) bave politikom, nek’ se oni bave remontima, nabavkom mašina, neka se potrude da kopaju više uglja, a ne da se bave politikom”, rekao je Vučić u Davosu za TV Pink.

On je dodao da će zbog takvih izjava tražiti od EPS-a da svakog dana izdaju saopštenja.

Predsednik je naglasio da će poskupljenja biti onda kada Srbija to bude mogla da izdrži.Takođe je rekao da ne smatra da Srbija treba da uvodi vanredno stanje, kao što je danas najavila Mađarska.

“Mađarska je uvela vanredno stanje zbog bezbednosti, snabdevanja, enegrenata. Ja ne mislim da mi treba da uvodimo vanredno stanje, ali moramo da radimo”, rekao je Vučić.

On je ocenio da svaki odgovaran čovek uvek brine i da je “briga skopčana sa odgovornošću”.

Predsednik je ponovio da država ima dovoljno šećera.

1 KOMENTAR

  1. “Predsednik je ponovio da država ima dovoljno šećera.” Могуће да га држава има дивољно, али грађаани све теже могу да га купе. Ово није тема за пароле и флоскуле, већ за озбиљно ангажовање тржишне инспекције, јер је очикгледно да трговци крију шећер. Само у земљи у којој нема одговорности, држава може да има довољно нечега, а да тога нема за грађане.

Comments are closed.