Vučić o “Kurtijevim detonacijama”, Kurti tražio izbacivanje Odalovića i tražio priznanje Kosova: Kako su protekli razgovori u Briselu

1
(BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je danas kosovsku delegaciju i premijera Aljbina Kurtija da su nastupom u Briselu pokušali da zaustave dijalog.

“Čovek je došao da se ne bi dogovorili ni o čemu. Rekao mi je: ‘Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo’. Moj odgovor je bio: ‘Nikada!’ Onda se on detonirao…”, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ponovio da Srbija nikada neće obustaviti dijalog ali da ono što je video danas doživljava kao pokušaj da se zaustavi dijalog.

“Kurti nije prihvatio pretragu devet lokacija na Kosovu”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da premijer Kosova Aljbin Kurti nije prihvatio da srpska strana pretraži devet lokacija na Kosovu za koje sumnja da se u njima nalaze posmrtni ostaci Srba.

Vučić je, posle sastanka s Kurtijem naveo da je kosovski premijer to odbio uz obrazloženje da je na čelu Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović, koga je nazvao “Geringom i Gebelsom i čovekom iz Miloševićeve partije”.

Predsednik Srbije je rekao da je na to oštro odgovori Kurtiju, ali da ga nije vređao kako su preneli pojedini mediji.

Vučić je precizirao da je na sastanku govorio o principima i o potrebi da se pronađe svako mesto gde je sahranjen svaki Srbin i Albanac.

On je rekao da je tražio od Kurtija i da se poštuje sve što je do sada dogovoreno.

Vučić je naveo i da je Srbija spremna da nastravi i dijalog i razgovor s albanskom stranom.

On je izarazio zabrinutost za položaj Srba na Kosovu, te najavio da će uskoro razgovarati s njima.

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou.

Kurti: “Oni pričali o starim idejama, mi smo bili konstruktivni…”

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da je prištinska strana u razgovoru u Briselu bila konstruktivna i da je dala četiri prijedloga.

“Druga strana je govorila o starim idejama. Mi smo dali četiri ideje. Da se inicira SEFT-a sporazum, da bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Da se iz delegacije Srbije za nestala lica ukloni Veljko Odalović”, rekao je Kurti novinarima.

Kao četvrti prijedlog koji su dali on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kome bi Srbi na KiM imali nacionalni savjet, kao Albanci u centralnoj Srbiji.

“Naša posljednja tri prijedloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš prijedlog koji smo danas dali”, rekao je Kurti.

Nova tura, nova avantura

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u kojem se prvi sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premiejer Aljbin Kurti počela je danas u Briselu, prenela je Radiotelevizija Srbije (RTS).

Na sastanku su učestvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednsot Đuzep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Pre zajedničkog sastanka Borel i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

“Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija”, napisao je Vučić na Instagramu uz fotografiju sa zvaničnicima EU.

Borelj je u poruci uoči sastanka pozvao Prištinu i Beograd  da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, ali i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji (EU) i postignu sveobuhvatni sporazum koji je “put u evropsku budućnost”.

1 KOMENTAR

  1. И беше по оној “где си био-нигде, шта си урадио-ништа”. Најважније што чусмо, Курти је “детониран”. Толико да је он задовољнији напустио Брисел. А ми смо стално дубоко забринути, као за Ђекну. А никако да сазнамо макар контуре српског државног плана за распетљавање косовског чвора.

Comments are closed.