Vučić o hapšenju Dijane Hrkalović, “teškom razgovoru” s Stefanovićem i “iznenađujućim rešenjima” da bi pobedio na izborima

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je sinoć na TV Prva gde je govorio o, između ostalog, i o hapšenju bivše državne sekretare MUP-a, procesu portiv Predraga Koluvije, odnosima s Nebojšom Stefanovićem, ceni gasa i grejnoj sezoni usled energetske krize u Evropi, situaciji na Kosovu i Metohiji i dijalogu s Prištinom, ali i predstojećim izborima…

Hapšenje Dijane Hrkalović

Vučić je rekao da su u pitanju “dokazi koje poseduju državni organi, a reč je o ubistvu na šinama”. Naveo je da su mu preneli da je zamenila DNK i da pretpostavlja da ima i drugih stvari, ali ovo je povod za hapšenje.

“U operativnom smislu, mi znamo ko je izvršio likvidaciju Vlastimira Miloševića, ali da ne bih vršio uticaj neću da govorim o tome. U policijskom smislu to je čisto, druga stvar je da li će biti čisto za tužilaštvo i sud”, naveo je Vučić.

“Šta god da se uradi uvek sam kriv, govorili su da ne smemo da uhapsimo Dijanu Hrkalović, nije se ticalo mene, nego državnih organa. U roku od pet minuta promenili su priču”, dodao je predsednik Srbije.

Koluvija…

Vučić je rekao da je proces protiv optuženog za uzgajanje tone marihuane Predraga Koluvije ide svojim tokom, navodeći da niko od nadležnih nije povezao plantažu Jovanjica s njegovom porodicom.

Predsednik Srbije je rekao da niko od nadležnih organa plantažu marihuane “Jovanjica ” nije povezao sa njegovim bratom Andrejem Vučićem, već da ta priča potiče od stranih službi i pojedinih političara u Srbiji.

“Proces protiv Koluvije teče svojim tokom. Ovo drugo o čemu mi pričamo je pokušaj političke blasfemije i uklanjanje nekoga sa vlasti bez izbora”, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da su strane službe pratile njegovu porodicu, pre svega njegovog sina Danila.

“Gde god je otišao Danilo, pojavila se njegova slika. Kako to da godinu dana nema njegove slike, dogodilo se to što su strane službe radile na tome kako da mene progone tako što će da prate Danila, oni su to radili sa mojim bratom”, naveo je Vučić.

Odnosi s Nebojšom Stefanovićem

Prema njegovim rečima, praćenja su imala za cilj “da ga sklone”.

Upitan da li je nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović umešan u praćenje njegove porodice i prisluškivanje, Vučić je naveo da za to nema dokaz, ali da je Stefanoviću rekao sve što je imao.

“Rekao sam mu šta sam imao, to je bio težak razgovor. Više sam ja govorio nego on. Ako sam ja uradio nešto, ja ću za to da odgovaram, ako je on kriv, odgovaraće on”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Stefanović mnogo toga dobrog uradio za Srpsku naprednu stranku i da dobro obavlja svoju funkciju ministra odbrane.

Kosovo i Metohija

Vučić je oštro govorio o Velikoj Britaniji i drugim zapadnim zemljama koje je optužio da uvek podržavaju kosovske Albance protiv Srba.

Vučić je za televiziju Prva rekao da Albanci nisu sami smislili akciju kosovske policije na severu Kosova u sredu, kada je došlo do sukoba sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

“Albanci sve uvek rade uz podršku Kvinte, ali su u pitanju različiti nivoi. Velika Britanija se sama javila i rekla da podržava sve to. Sve što je protiv Srba i Srbije podržavaju. Samo uz vašu (britansku) dozvolu Albanci mogu da krše Briselski sporazum. Vi ste ti koji im pružate tu snagu”, rekao je Vučić.

On je naveo da želi “najbliže odnose” sa Velikom Britanijom, ali da neće da dozvoli da ga “prave budalom” tvrdnjama da je akcija kosovske policije u sredu bila usmerena na borbu protiv kriminala.

“Šta može da mi se desi? Mogu da me skinu s vlasti, ali ne verujem da to smeju na tako otvoren način da rade. Ja ću opet da se zalažem za prijateljstvo sa Velikom Britanijom, ali i za moje pravo da im kažem šta mislim. Ajde ne folirajte više, svi vi zajedno, da se radi o borbi protiv korupcije”, dodao je Vučić.

Odbacio je pisanje medija da njemu odgovara stvaranje tenzija na Kosovu i Meetohiji kako bi se stvorila Zajednica srpskih opština (ZSO), navodeći da je stvaranje ZSO dogovoreno Briselskim sporazumom.

Predsednik Srbije je naveo da će kosovska policija uskoro proizvesti još jednu akciju, kakva je izvedena u sredu.

“Oni će da pošalju jedinice u neko albansko mesto da bi rekli da je to borba protiv korupcije i kriminala”, tvrdi Vučić.

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU upali su u sredu u nekoliko opština na severu, a u toj akciji teško je ranjen Srbin Srećko Sofronijević. Vučić je rekao da je Sofronijević upucan metkom istog kalibra kao i Oliver Ivanović.

“Oni pucaju u narod, više od sto metaka su ispalili”, naveo je.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji se “uvek sve radi uz podršku Kvinte”.

O izborima…

Vučić je rekao da će biti spreman na iznenađujuća rešenja u cilju pobede na izborima idućeg proleća.

“Mi ćemo da analiziramo (ko će biti predsednički kandidat) jer mislimo da je važno da obezbedimo pobedu da imamo kontinuitet stvarnih realnih sistemskih promena. Biću spreman na iznenađujuća rešenja da obezbedim pobedu, ako to ima veze sa interesima građana”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Upitan da li smatra da će sve političke opcije u Srbiji izaći na izbore, Vučić je rekao da “svi izlaze na izbore”.

Vučić je odbacio kao besmislene navode da je lider pokreta Dveri Boško Obradović “njegov igrač”.

“Nemam kontakte ni sa kim od njih (iz opozicije) i uopšte me to ne zanima”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, biće velikih promena nakon izbora u Srpskoj naprednoj stranci, na čijem je čelu, navodeći da će se birati svi stranački organi.

Vučić je naveo da mora da se omogući napredak mladim i ambicioznim ljudima.

Cena gasa, energetska kriza…

Vučić je izjavio da je plan da za građane ne bude povećanja cena struje i gasa, navodeći da je predstojeći susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od ključne važnosti u rešavanju krize po pitanju gasa i struje.

Vučić je za televiziju Prva rekao da od cena gasa i struje zavise cene hrane i opstanak zemlje.

On je rekao da Srbija ima šest i po miliona metara kubnih gasa do kraja ove godine, a da u ovih mesec i po Srbija svakoga dana ima kupljenih po 6,5 miliona kubnih metara gasa.

“Mi danas već trošimo više od toga. Mi 270 dolara plaćamo za 1.000 metara kubnih gasa, to je najbolja cena u Evropi. Nama će za Svetog Nikolu biti potrošnja 11 miliona kubnih metara gasa”, rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, to će država morati da plati po ceni koja je na berzi, 1.200 dolara.

Vučić je naveo da Srbija u skladištu u Banatskom dvoru ima 268 miliona kubnih metara gasa.

“Napunili smo, Rusi imaju 170 miliona koje bismo s njima po višoj ceni uzeli do kraja godine. Nama će da nedostaje 100 do 120 miliona kubnih metara gasa”, rekao je.

Vučić je naveo da država daje narodu cenu struje značajno jeftinije nego što ona košta državu.

(Beta)