Vučić o Bjelogrliću i Antonijeviću: “Svakom od nas se desi da napravi glupost, ali nasilju se mora stati u kraj”

0
(Beta/AP Photo/Boris Grdano

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u slučaju napada glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića na režisera Predsaga Antonijevića u Nišu, policija uradila svoj posao i da tužilaštvo i sudovi treba da urade svoje, ali da se nasilju “mora stati u kraj”, prenela je Agencija Beta.

Vučić je na televiziji Hepi kritikovao one koji su podržali Bjelogrlića i rekao da “nije normalno da se neko raduje što je prebijen čovek”, ali nije želeo da komentariše razloge tuče niti da “kritikuje Bjelogrlića”.

“Kao oni koji su se radovali kad je Đinđić ubijen, što nije normalno ili kad je Milošević ubijen ili umro, tako ni ovo danas nije normalno”, rekao je Vučić.

On je rekao da se godinu dana protestovalo zbog napada na funkcionera Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića u Kruševcu uz ocenu da je napad na njega bio višestruko slabiji, te dodao da je bilo jasno da to “nije bio pravi razlog za proteste”.

“Svakom se desi da uradi glupost ali mora da snosi posledice i nasilju se mora stati u kraj i naslnicima se mora stati u kraj” rekao je Vučić.

Kritikovao je i predstavnika festivala koji je rekao da Antonijević nije bio pozvan na festival i pitao “ko je Borka zvao u Kruševac”, odnosno ocenio da to ne sme biti opravdanje.

“Srbija nije dobila poziv da primi izbeglice iz Avganistana”

Vučić je rekao da Srbiji nije upućen poziv za prijem izbeglica iz Avganistana, već da potpiše deklaraciju koju je predložila SAD, i koju smo, kaže podržali i potpisali u tišini, preneo je RTS.

Istakao da Srbija nije dobila poziv za prijem izbeglica, ali i da “nije potrčko da se izjašnjava odmah”, već pošto promisli i sagleda situaciju, pa je tako donela odluku i o deklaraciji.

Povodom teksta u Džeruzalem postu kaže da su Jevreji bili fer jer su se izvinili, ali da je prvobitni tekst bio delo hrvatske propagande i da je broj stradalih smanjen višestruko jer Jasenovac ne sme da bude svedočanstvo istorije.

“Pre kraja godine krećemo u gradnju auto-puta Beograd-Zrenjanin”

Predsednik Srbije je najavio je da će pre kraja godine početi izgradnja auto-puta od Beograda do Zrenjanina, što je samo jedan od brojnih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Srbiji.

“Radimo sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica, biće ih 10 do kraja godine, a ukupno 15. To znači da je Srbija potpuno ispresecana novim arterijama i venama”, rekao je Vučić.

Ponovio je da su u toku radovi na deonici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, od 19,5 kilometara, gde se uveliko radi Most na Savi, a Srbija će, kaže, raditi i deonicu do Bijeljine, kao pomoć RS.

“Radimo Fruškogorski koridor, Novi Sad – Ruma, uskoro će krenuti sa postavljanjem šipova pred Iriški tunel. Gradi se i Ruma- Šabac, a počinje za meces-dva i gradnja brze saobraćajnice od Loznice ka Šapcu”, rekao je Vučić.

Radi se obilaznica oko Beograda, put Valjevo-Lajkovac, Preljina-Požega, Moravski koridor dug 107 kilometara.

Radiće se brza saobraćajnica ka Požarevcu, obnavlja se kompletna Dunavska magistarala do Kladova.

Radi se, dodao je, projekat za put Požega – Kotroman, a veruje da će do kraja godine biti potpisan ugovor za deonicu autoputa do Duge poljane i crnogorske granice, od 107 kilometara.

“Rade se obilaznice oko Užica, Požege, Gornjeg Milanovca.. kopamo tunel ispod Kadinjače. Radimo projekat ‘severne horizontale’ od Bačkog brega, preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srborbana, Bečeja do Kikinde. Radiće se ‘Vožd Karađorđe’, za mesec dana počinjemo da gradimo auto-put Niš-Pločnik”, nabrojao je predsednik.

Do kraja godine prosečna plata 610 evra

“Do kraja godine po prosečnoj plati prestižemo Bugarsku, a penzionerima obećavam da ćemo se truditi da penzije, koliko je moguće, što više prate plate”, istakao je Vučić.

“Ispred nas je bila Crna Gora sa 500 evra prosečne plate, BiH sa 372 evra, a mi smo imali 330 evra prosečne plate. Sada smo mi prvi sa 560 evra prosečne plate, a Crna Gora ima 520 evra, BiH 490 evra, a zatim slede Severna Makedonija i Albanija”, objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da Bugarska aktuelno ima prosečnu platu u visini od 580 evra, a da će Srbija do kraja godine imati prosečnu platu od 610 evra.

Obećao je penzionerima, takođe, da će ne samo 20.000 jednokratne pomoći dobiti, već i da će se država truditi da penzije koliko je moguće što više prate plate.

Istakao je da je posebno ponosan na analize međunarodnih organizacija koje pokazuju da su ulaganja u nauku u Srbiji uvećana za čak 80 odsto, da su tri puta veće nego 2010.

(Beta, RTS)