Vučić: “Nisam imao kontakt sa ruskim rukovodstvom od početka napada na Ukrajinu”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od početka napada na Ukrajinu nije imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom i da Srbija nema nikakve veze sa tim sukobom.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će se jasno distancirati od Vladimira Putina, Vučić je posle susreta sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, rekao da “ne zna oko čega Srbija da se distancira”.

“Kakve veze mi imamo sa sukobom u Ukrajini, šta je Srbija uradila pogrešno. Mi ne govorimo o ličnostima, kod nas nema ljubavi i mržnje, već poštovanja međunarodnog prava. Baš kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i u Generalnoj skupštini UN podržali smo izjavu u kojoj je samo rečeno da su neprihvatljivi napadi i ugrožavanje teritorijalnog integriteta ukrajinske države”, rekao je Vučić.

Kada je reč o sankcijama Rusiji on je rekao da bi mogao da govori ko koje sankcije po potrebi uvodi i ne uvodi, ali da je o tome razgovarao sa ministarkom Berbok.

“Srbija se ponaša odgovorno i nastaviće da se ponaša odgovorno. Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajinu nisam imao nijedan kontakt sa ruskim rukovodstvom tako da ne znam od čega bih se distancirao”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje o pozivima Ukrajine i Rusije dobrovoljcima, Vučić je rekao da je po krivičnom zakonu Srbije, kažnjivo učešće u bilo kakvim sukobima koji ne znače odbranu teritorijalnog integriteta Srbije i da će svi koji učestvuju u ratovima biti kažnjeni.

1 KOMENTAR

  1. Кога треба да умири изјава да од почетка руско-украјинске кризе није имао контакте са руским руководством(читај: Путином)? Ове речи нису у складу са преовлађујућим расположењем у српској јавности. Ни са (пре)често Вучићевим хвалисањем да је са Путином готово у свакодневном контакту. Све мирише да је изјава намењена “светском шефу преко Океана”, који би да дисциплинује Србију у потпуности. И да у тој намери може да рачуна на подршку из круга српских власти.

Comments are closed.