Vučić: “Nećemo govoriti protiv Bugarske čak i kada iz te zemlje stižu poruke da je Pirot deo Bugarske”

2
Beta/(John Thys, Pool via AP)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dimitrovgradu da bugarska manjina u Srbiji treba da bude “most prijateljstva između Srbije i Bugarske”.

“Rekao sam predsedniku Radevu i Bugarima koji žive u Srbiji da uvek mogu da računaju ne samo prijateljski odnos, već potpuno raširenih ruku prema odnosu države Srbije prema njima zato što ne vidimo nikakve probleme koji bi nas razdvajali. Naprotiv, smatramo da pripadnici bugarske manjine u Srbiji treba da budu most prijateljstva izmedju Srbije i Bugarske”, rekao je Vučić nakon sastanka sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

Bilateralni odnosi dve zemlje su, kako je rekao, zaista dobri, a Srbija gaji iskreno prijateljske odnose prema Bugarskoj i Bugarskom narodu.

“Srbija i Bugarska imaju dobru trgovinsku razmenu koja može i mora da bude još veća. Imali smo zbog pandemije problem u 2020, već u prvom kvartalu ove godine stvari idu na bolje”, rekao je Vučić i dodao da dve zemlje imaju dosta važnih projekata na kojima rade.

Istakao je autoput do bugarske granice i brzu prugu Beograd – Niš “kojom će se približiti dva naroda”.

“Za nas je sve što radimo sa Bugarskom uvek dobrodošlo. Svaku novu ideju prihvatamo”, dodao je Vučić.

Rekao je da srpski zvaničnici “nikada nisu niti će” govoriti protiv Bugarske čak i kada iz te zemlje stižu poruke da je Pirot deo Bugarske.

“Veoma sam srećan zbog naših dobrih odnosa i nastavićemo da ih razvijamo nadam se na radost ljudi koji ovde žive. Iz Srbije ćete uvek dobijati prijateljski odgovor jer vas smatramo braćom”, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Kazao je i da srpskim vlastima “ne pada na pamet” da menja nazive ulice u gradovima poput Dimitrovgrada, koje nose imena bugarskih lidera i osoba značajnih za istoriju te zemlje. 

Odbacio je navode bugarskog novinara da je područje oko Dimitrovgrada jedno od najsiromašnijih u Srbiji.

“Imamo bar tri okruga koja su siromašnija. Mi smo mala, relativno siromašna zemlja ali znamo i neke u EU koji nisu mnogo bogatiji od nas. Mi napredujemo malo brže nego sve zemlje EU i zato ćemo više novca ulagati i u ovaj kraj. Trudićemo se i dobro bi nam došla pomoć Bugarske ali smo spremni da pomognemo Dimitrovgradu i Bosilegradu”, kazao je Vučić. 

Naveo je da će sa bugarskom stranom biti razgovora o mogućnosti ubrzanja procedure prelaska granice za državljane dve zemlje, ali i dodao da to ne može biti učinjeno kao što je bio slučaj sa Severnom Makedonijom jer je Bugarska članica EU gde su i propisi drugačiji.

2 KOMENTARA

  1. Bravo Vučiću, ti kao svoje dvorište da nudiš!! Široko nema šta.
    Nego ima li neki savetnik da ti objasni da je tvoaj obaveza između ostalog da braniš i čuvaš teritorijalni integritet i suverenitet države, a ne da otvarač svakih 10-ak kilometara deonica saobraćajnica, otvaraš fabrike, dočekuješ svečano pošiljke vakcina na aerodromu i sl…

    Mani se takvih budalaština i radi svoj posao čoveče!!

  2. ” Iz Srbije ćete uvek dobijati prijateljski odgovor jer vas smatramo braćom”, kazao je Vučić”. Како је кренуло, нека се Немци не изненаде.

Comments are closed.