Vučić najavio ukidanje graničnih kontrola između Srbije, Severne Makedonije i Albanije za dve godine: “Ako ispunimo dogovoreno mi nemamo granice”

0
(BETAPHOTO/VLADA SEVERNE MAKEDONIJE/SEKRETARIJAT ZA EVROPSKE POSLOVE/DS)

(Beta) –  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Skoplju da je dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

“Mi smo sinoć dali jedan zadatak. Pokušaćemo i daćemo sve od sebe. Nije to lako. Jedan ulov je bio poverenje. Drugi uslov je hoće li naše tri zemlje i naše tri vlade biti u stanju da brzo isporuče rezultate. Hoćemo li moći da prevaziđemo sve slabosti naših administracija. Ako to budemo u stanju – 1. januar 2023. mi nemamo granice između naših zemalja. Imamo ih, ali nema granica za naše građane. Idete od Beograda do Tirane i niko vas ne zaustavlja. I obrnuto”,  rekao je Vučić na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u Skoplju.

Prema njegovim rečima, “to će olakšati kretanje građana  i povećati njihovu sigurnost, jer vlasti kad se uvežu u jedan sistem znaju i ko im je organizovani kriminal  i ko su ljudi koji su se bavili ne znam kojim poslovima i sve tri zemlje reaguju zajednički i reaguju istovremeno”.

Vučić je na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju rekao i da se između njega i premijera Severne Makrdonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje i da je to ključno za dalje povezivanje, zajednički nastup i napredak tri zemlje.

“U poslednje dve godine između nas se razvilo iskreno poverenje u smislu odnosa prema regionu, u smislu odnosa prema Evropi i svetu. A jesmo na evopskom putu, ali nismo ni glupi, ni naivni da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja ukoliko to sami ne budemo činili”, rekao je Vučić.

Zato je, kako je istakao, za lidere tri zemlje Zapadnog Balakna “važno ljudima i u Albaniji i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji da su u stanju da sami donose odluke, da brinemo o sebi, da poboljšavamo život građana, da budemo na everopskom putu, da radimo sa svima, ali da ne čekamo da nas neko negde vodi i uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i da radimo u interesu naših građana”.

“To poverenje je ključna stvar koja se u međuvremenu dogodila. Kada imate tu vrstu punog poverenja, onda možete da radite stvari. Onda ne razmišljate šta je onaj drugi mislio sa bilo kojim predlogom. Mi nemamo problem. Mi smo se sinoć oko svega lako dogovorili. Kao i na prethodnom samitu, kao i na video samitu. Sve što je predložio Zoran mi smo prihvatili, sve što je predložio Edi mi smo prihvatili, ponešto što sam predložio oni su pruhvatili, zato što svi znaju da nema ništa što se krije iza toga, već samo interesi svih nas”, rekao je on.

Vučić je rekao da se Rami, Zaevu i njemu, kada su kretali sa regionalnom incijativom o bližem povezivanju to učinilo kao nešto što je dobro, nešto što je pogled u budućnost. “Kao nešto što menja stvari na Balkanu u kojem smo uvek sa nepodnošljivom lakoćom pronalazili nedostatke drugima i sa nepodnošljivom lakoćom nalazili razloge za međusobne svađe”, dodao je.

“Kada smo razgovarali razmišljali smo kako bi bilo da i oni koji nisu najbliži – a Srbija i Albanija u svojoj istoriji nisu bile naročito bliske, i svi međusobno smo imali različite vrste problema – da svi od pogleda u prošlost, glavu okrenemo ka budućnosti i da razmišljamo o onome šta moramo da ostavimo onima koji dolaze, onome šta moramo da ostavimo našoj deci”, rekao je Vučić.