Predsednik Aleksandar Vučić podneo je izveštaj o Kosovu i Metohiji u skupštini i naveo da ukoliko ne bude kompromisnog rešenja „samo čekajte napade Albanaca“, preneo je N1.

Dok sam predsednik Republike, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pronađemo kompromisno rešenje, gde se voditi računa o bezbednosti našeg naroda, zaštiti imovine, ali i vitalnim interesima Srbije, naveo je Vučić.

Moguće je da do kompromisa ne dođemo uopšte, u narednih pet ili deset godina, i to bi imalo katastrofalne posledice i po Albance i po Srbe, dodao je.

„Ne budemo li pristali na kompromis, izgubićemo sve“, kaže.

Ne bude li kompromisnog rešenja, samo čekajte napade Albanaca, sve su nervozniji, ponovio je Vučić.

On je rekao da postoje dva scenarija, da situacija, kako je rekao, bude normalna, ili da imamo zamrznuti konflikt što bi, prema njegovim rečima, bilo katastrofalno.

Vučić kaže da postoje samo dve mogućnosti – jedna je normalizacija odnosa, a druga je pokušavanje održanja statusa kvo, zamrznuti konflikt.

„Zamrznuti konflikt  – to ne znači ništa, Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku.“

„Zamrznut konflikt ne može da postoji kao naše rešenje, jer Albanci ga ne žele – pitanje je dana i meseca kad će da napadnu Srbe, jer više ne mogu to da podnesu. Mi možemo, oni ne mogu“, ocenio je Vučić.

Vučić je naveo da prvi put 1999. godine Albanci predstavljaju većinu na Kosovu i Metohiji, kao i da se to dogodilo u trenutku velikog i teškog progona Srba.

„Od šezdesetih do devedesetih godina značajno smo izgubili broj Srba na Kosovu i Metohiji“, naveo je Vučić, prenosi Blic.

Vučić je kazao i da je uspeo da pronađe dokumentaciju, poput pisma koje je pokojni premijer Zoran Đinđić upućivao Savetu bezbednosti UN, gde „dobro predviđa šta će se dešavati, i ukazuje na opasnosti“.

Vučić je rekao i da je njegov posao kao predsednika da ljudima saopšti istinu, gorku i ponekada neprijatnu.

„Ali, zbog istine koju govorim, nemojte da mislite da se neću boriti za naš narod na Kosovo i Metohiji. Duga i teška borba vodila se oko Kosova. Stotinama godina unazad, ako gledamo šta se dešavalo na tim prostorima, videćemo da su se brojne vlasti menjale, a i broj Srba se umanjivao na Kosovu i Metohiji“, rekao je on.

Vučić je rekao da zapadni mediji ocenjuju da je političko ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića uništilo šansu za razgraničenje.

On je dodao da je dijalog bio važan i u interesu i srpske i albanske strane, jer je važno da se postigne mir.

„Mi smo tim dijalogom uspeli da sačuvamo mir na Kosovu i Metohiji.

Vučić je završio svoje izlaganje, koje je trajalo više od dva sata i dvadeset minuta, rečima književnika Borislava Pekića.

„Veliki Borislav Pekić je rekao – treba gledati pravo, jer da se trebalo gledati iza sebe, dobili smo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo“.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da sednici prisustvuje 156 poslanika.

Osim njih, u parlament su pristigli i pojedini ministri, među kojima i Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Branko Ružić, Goran Trivan, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Sednici prisustvuju i predstavnici Srpske liste, kao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, kao što su i prethodno najavili, ne prisustvuju sednici na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izveštaj o KiM.


Komentara

  1. Дарко Дуловић
    27. maja 2019. 17:31

    Izrael je posle 2000 godina povratio drzavu, Kina je vratila Hong Kong posle 150 godina, Srbija je vratila KiM posle 500 godina, a ovaj prica da je sve izgubljeno...

  2. Прованса
    27. maja 2019. 17:49

    Много неистинитих података.1389-1690.Срби углавном нису напуштали Косово.А и после 1690.нису се сви иселили.Није Косово било под Турцима 500 година.Када је пао Призрен?Скадар?Да не заборавимо и нашу Македонију!Патимо од амезије!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.