Vučić na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji: “Uspeli smo da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo…”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

U centru Beograda, kod bivše Železničke stanice, svečano je otkriven spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara

Simbolično, sve se dešava na dan Svetog Save, sina Stefana Nemanje, koji Srpska pravoslavna crkva, sve škole i druge institucije obeležavaju kao Savindan, školsku slavu posvećenu utemeljivaču našeg obrazovanja, crkve, diplomatije.

Ceremonija svečanog otvaranja spomenika počela je intoniranjem himne “Bože pravde”.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvovali su i predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve …

Tu je bio pristuan i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Pre nego što je počeo da govori o spomenik Stefanu Nemanji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o patijarhu Irineju.

“Veliko hvala patrijarhu Irineju što nas je bodrio da radimo velike stvari”, rekao je Vučić.

On je rekao da je posebno ponosan i srećan jer se u blizini spomenika nalazi i Hram Svetog Savi.

“Za kratko vreme smo uspeli ne da završimo već da suštinski izgradimo i oslikamo pravoslavnim mozaikom i Hram Svetog Save. Uspeli smo da nacionalno odbranimo i duhovano povratimo”, rekao je Vučić.

Kada je reć o spomeniku Stefanu Nemanji, poručio je da se „Pitamo da li je kolosalnih 24 metra možda premalo”.

Dodao je da je Nemanja da bi izrastao u Simeona, prvo morao da se odrekne vlasti da bi postao sveti.

“Da je Srbima podario samo Svetog Savu, samo Stefana Prvovenčanog, a podarivši obociju podario nam je Srbiju jaku, centralizovanu, koja je umela da nađe svoj prostor izmeu istoka i zapada”, rekao je Vučić.

Rekao je da spomenik predstavlja Stefana Nemanju kao odlučnog vladaea koji drži mač u desnoj ruci, a Hilandarsku povelju u levoj.

“Od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tim mačem pravio je i gradio, zatim čuvao Srbiju”, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, do Nemanje smo imali kulturu oponašanja i prevođenja, a od njega imamo kulturu kreacije, gradnje i pisanja.

Ukazao je da današnja ceremonija nije samo čin otkrivanja spomenika, već čin polaganja računa o sebi i svom identitetu.

“Stajati ovde znači pokajanje za sve godine tokom kojih smo ga zaboravili, ali i svest da smo konačno otkrili koren iz koga je nastalo najlepše drvo koje se zove Srbija”, naveo je Vučić.

Rekao je da je spomenik veliki jer je „priča o nama velika, tešak jer je priča o nama često teška, lep koliko je priča o nama bila lepa”.

“Spomenik je pre svega priča o nama, ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili i najviše šta smo danas i šta hoćemo da budemo”; naveo je predsednik.

Istakao je da, kao što je Nemanja gradi zadužbine, mi danas moramo da gradimo svesni da je naša sadašnjost zadužbina naše budućnosti.

1 KOMENTAR

  1. Нико више, од ових који се овде бусају да су успели национално да одбране, није на Косову, тог националног, издао и предао.

Comments are closed.