Vučić: “Mišel izrazio očekivanje da se Srbija priključi sankcijama Rusiji”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazio očekivanje Evropske unije (EU) da se Srbija priključi sankcijama Rusiji, a da ga je on upoznao sa situacijom i stavovima Srbije.

Nakon sastanka sa Mišelom u Predsedništvu, Vučić je rekao novinarima da je cilj Srbije punopravno članstvo u EU.

“To nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma”, rekao je Vučić i dodao da robna razmena sa EU u toku prošle godine 31 milijarda evra.

On je istakao da je EU ubedljivo najveći investitor u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima, na sastanku je bilo reči i o situaciji u regionu, dijalogu Beograda i Prištine i reformama u Srbiji.

Vučić je naveo da je Srbija uvek spremna na dijalog i da nastoji da sačuva mir i stabilnost.

Predsednik je kazao da mu je Mišel ukazao kako da Srbija nastavi reforme i dodao da je “razumeo sve reči brige sa kojom se Šarl Mišel suočava”.

“Verujem da uz podršku predsednika Mišela možemo da postignemo velike i važne stvari. Razgovarali smo i energentima i tržištu u Srbiji, i možemo da očekujemo podršku EU po tom pitanju”, naveo je Vučić.

On je rekao da je zahvalan Mišelu zbog toga što je, kako je naveo, uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane iako se sa njima nije uvek slagao.

1 KOMENTAR

  1. Шта би у овоме требало да буде вест ? Да још један бриселски бирократа тражи од Србије да баци камен на Руцију, или да на њу пљуне ? То одавно није вест. То да је ЕУ заинтересована за Србију само као предмет за извршавање политичких захтева и уцена ? Није ни то. Њима је увек у таквим подухватима важна Србија. Важнија од свих осталих у региону. Јер када Србија пљуне на Русију, е онда је то већ нешто. Њима је то још једна потврда да су они на “правој” страни, иако је њима најјасније где су. А шта потом са Србијеом ? У “чекаоницу без светлости и грејања” ? И онда је то питање “разума” ? Да, ЕУ је највећи инвеститор, да, та размена је толико и толико милијарди,… и тако је то деценијама, а где смо ми то данас, а где смо били пре тих деценија ? На истом месту на зачељу Европе. Међу најбеднијима и најсиромашнијима. А све што је влада постигла на стабилизацији финансијског ситема остварено је доминантно на основу јефтиних енергената. Ту нема гласа “разума”. Та “фиксација” о ЕУ како некаквом доминантном инвеститору изграђена је уз помоћ потпуно погрешног модела економског развоја. А питање на које нема одговора, када ће српске фирме постати доминантне ? И када се у сву ту “фиксацију” унесе динамика и утицај тренутних, изменњених услова, када као резултат тога свако ко ради са фирмама из те ЕУ само добија најаве о новим ценовницима, где је у будућности тај “разум” ? Тај простор ће закон тржишта оставити у пустоши. Према томе, поздрави Шарла и поручи му да га следећи пут чека припрема “мућкалице”.

Comments are closed.