Mišel: Evropska geopolitička zajednica bi olakšala proces pristupanja EU

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

(Beta) – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Beogradu da bi “Evropska geopolitička zajednica”, čije je osnivanje predložio, pomogla zemljama koje žele da se pridruže Evropskoj uniji jer bi olakšala proces njihovog pristupanja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mišel je rekao da bi ta nova platforma pružila priliku za redovnu razmenu gledišta na najvišem nivou koje bi povećalo “međusobno političko razumevanje uključenih strana”.

“U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja Uniji i da bude efikasniji. Treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima za članstvo. ‘Evropska geopolitička  zajednica’ omogućila bi da se redovno sastajemo na najvišem nivou, da razmenjujemo ideje o zajedničkim interesima, da se koordinišemo”, kazao je Mišel.

Naveo je da je predlog za stvaranje “Evropske geopolitičke zajednice” izneo jer je “važno da odmah sad” postoji politički format koji će omogućiti “zajedničku posvećenost konkretnim izazovima”.

“Ta platforma, taj format će se posvetiti zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim i geopolitičkim. Imamo neke konkretne ideje o tome ko bi to razrađivao, pričali smo o tome sa predsednikom Vučićem, ali cilj nam je da saslušamo naše partnere kako bi nova platforma bila efikasna i konkretna”, dodao je.

Mišel je rekao da “to nije neka nova ideja iz Brisela koja je predložena kako bi nešto odložila”, već naprotiv, radi povećanja saradnje i koordinacije između članica EU i zemalja kandidata za članstvo.

On je kazao njegova poseta Beogradu “šalje snažan signal bliske saradnje” Srbije i EU i dodao da je Naučno-tehnološki park, koji je ranije danas obišao, “odličan primer kako EU doprinosi budućnosti Srbije”.

“Kada ulažemo u inovacije i startapove u Srbiji, mi zapravo ulažemo u srpski narod. Vaši projekti postaju naši zajednički projekti i naša zajednička budućnost”, naveo je.

Mišel je rekao da je došao u Beograd da potvrdi punu posvećenost EU pristupnim pregovorima sa Srbijom, navodeći da najavljeni sastanak lidera članica EU i zapadnobalkanske šestorke, u Briselu 23. juna, treba da proširi dijalog i da produbi saradnju dve strane.

“Izazovi s kojima se suočavamo zahtevaju nove načine razmišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu, a to znači da već sada počnemo sa integracijom, tokom pristupnih pregovora”, kazao je Mišel.

On je juče pozvao na stvaranje “Evropske geopolitičke zajednice” sa ciljem produbljivanja operativne saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi. Naveo je i da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji i da bi “rešenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja”.

1 KOMENTAR

  1. Шта је овај рекао, што већ нисмо чули ? Ништа. Има платурину у стотинама хиљада евра, има армију бирократа који му помажу да срочи нешто смислено, али не помаже. Уз то, и не одлучује ни о чему.

Comments are closed.