(VIDEO) Vučić: Lek protiv kovida stigao u Srbiju, pomaže u prvih peta dana i namenjen je najugroženijima

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je lek protiv kovida 19, američke kompanije MSD, stigao u Srbiju.

“Ovo što držim u ruci je novi lek. To su tablete, a jedna kutija dovoljna je za pacijenta. Imamo za 11.500 ljudi, a biće za 50.000 ljudi” , rekao je Vučić u video obraćanju, objavljenom na Instagramu.

On je pojasnio da će lek pomoći ljudima u prvih pet dana nakon pozitivnog rezultata, a namenjen je pre svega najugroženijima, gojaznijima, dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima.

“Lek spašava živote, sprečava smrtnost u ogromnom procentu”, poručio je Vučić.

Predsednik je najavio i da se u prvom kvartalu sledeće godine očekuje lek američkog “Fajzera”.

“Sve više je u tabletama, a ovo pokazuje našu brigu za ljude”, rekao je Vučić i zamolio sve lekare u Srbiji da koriste lek koji se stigao u zemlju, a radi se o leku proizvođača MSD.

“Kupljen je u SAD, a u Evropi su ga, uz nas, nabavili samo Danska, Litvanija i Slovenija”, rekao je Vučić.

Direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić najavila je ranije da će lek molnupiravir stići u Srbiju ovog meseca, a lek kompanije Fajzer u prvom kvartalu sledeće godine.

Prema njenim rečima, oba leka se daju punoletnim nehospitalizovanim osobama sa nekim od faktora rizika, u obliku tablete, a sprečavaju težu fazu bolesti i smrtni ishod.

“Gojaznost, kardiovaskularna oboljenja, maligne bolesti ili neko drugo hronično oboljenje glavni su faktori, a lek će primati i stariji pacijenti. Jako je bitan dan pozitivnosti, bitno je primeniti lek u prvih pet dana bolesti, jer nakon pet do sedam dana nema efekta. Čak postoje i neke studije koje su dokazale da su nakon tog perioda lekovi kontraproduktivni”, izjavila je Radojević Škodrić i dodala da lekovi nisu primenjivi za osobe ispod 18 godina, trudnice i doilje.

Kako je navela, količine lekova su potvrđene, potpisan je ugovor za početne količine od 50.000, što će se isporučivati sukcesivno, po 12.000 u prvoj nabavci, a kasnije i ostalo.

Molnupiravir proizvodi američka kompanija Merk, Šarp i Dom (MSD) i Ridžbek Bioterapeutiks, a prvi je antivirusni lek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne inekcijom ili intravenozno.

Lek pakslovid je proizvod kompanije Fajzer, a smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.