Vučić: Jedna velika sila uskoro će tražiti povlačenje UNMIK i KFOR

0
Foto: Igor Pavićević

Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora i minisje UNMIK sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.

“To bi bila katastrofa za nas i ne znam da li ste svesni šta bi to značilo. Zamoliću Stoltenberga da upotrebi svoj uticaj da do toga ne dođe”, rekao je Aleksandar Vučić, nakon obilaska kasarne na dedinju u kojoj su se danas vakcinisali pripadnici garde Beograd.

Vučić je rekao i da ne može da kaže o kojoj sili je reč, ali da su u pitanju obaveštajni podaci iz oficijelnih izvora.

Rast BDP-a Srbije ove godine šest odsto 

Međunarodni monetarni fond (MMF) je dao novu procenu da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije biti šest odsto u ovoj godini, izjavio je danas u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je novinarima rekao da je prognoza MMF-a da javni dug Srbije ove godine neće premašiti 60,3 odsto BDP-a.

“Mi ćemo se truditi da rast BDP-a ove godine bude sedam odsto”, rekao je Vučić i dodao da je za postizanje tog rasta najvažnije da što više gradjana bude vakcionisano protiv korona vurusa.

“Izdržao sam pritisak u Beloj kući po pitanju Kosova”

Vučić je izjavio da Srbija nije priznala Kosovo kao Izrael jer je on uspeo da izdrži pritisak u Beloj kući u Vašingtonu.

“Izdržali smo najteže pritiske, koje ni mnogo moćniji nisu uspeli poput Izraela. Izraelski ambasador kaže: ‘To je bio američki pritisak’. I lično sam izdržao taj pritisak u Beloj kući, i nije bio problem. I zato Srbija nije uradila to što je uradio Izrael”, rekao je Vučić novinarima.

Nakon posete vakcinalnom punktu u kasarni Dedinje u Beogradu, Vučić je rekao da je to bilo moguće jer se u proteklih godinu dana vredno borio za Srbiju u teškim pregovorima u Vašingtonu i Briselu.

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je juče da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

“Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom. Inače nemojmo zaboraviti da je to uradjeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je defintivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa”, rekao je Vilan za TV Prva.

“Belivukova grupa objavljivala laži o mom sinu”

Predsednik je rekao da je grupa uhapšenog Veljka Belivuka objavljivala laži o njegovom sinu Danilu, a da su “mediji (predsednika Stranke slobode i pravde) Dragana Djilasa to jedva dočekali”, kako bi mu “ugrozili život”.

Jedan proopozicioni medij preneo je da navode navijačke grupe Partizana “Južne strane 1970” da je Danilo Vučić na sastanku vodja pojedinih navijačkih grupa crno-belih obećao pomoć države u preuzimanju južne tribine stadiona tog fudbalskog kluba.

“Izmislili nešto da bi se kriminalci optuživali, a onda je to Djilas jedva dočekao. Da bi njemu (Danilu Vučiću) život bio ugrožen da bi mene slomili”, kazao je Vučić prilikom posete vakcinalnom punktu u beogradskoj kasarni Dedinje.

Vučić je ocenio da je “Djilasov medij” postao medij Veljka Belivuka i njegove grupe, koji se sumnjiče za više ubistava.

“Nadam se samo da od tog strašnoh, bahatog i prljavog posla – stavljanja mete na čelo deci – neće biti nikakvog posla. Ne zato što je to dete moje, svaki roditelj zna kako je kada bi se tako govorilo o njegovom detetu”, istakao je on.

Govoreći o slučaju prisluškivanja njegovih telefonskih razgovora, Vučić je naveo da nadležni rade svoj posao.