Stručni timovi Beograda i Prištine pripremaju susret u septembru u Briselu srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija koji će se pozabaviti „svim otvorenim pitanjima“ s ciljem da se napreduje ka konačnom sporazumu, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, je to izjavio na pitanje novinara da li se uz posredovanje EU u dijalogu razgovara o ekonomskim i drugim pitanjima i da li su to ista ekonomska pitanja, stvaranje „šengenske ekonomske slobodne zone“, o kojima takođe u septembru Vučić i Hoti treba da razgovaraju u Vašingtonu.

Borelov predstavnik za štampu je rekao da ne može iznositi na videlo o čemu razgovaraju stručni timovi Beograda i Prištine, jer su to pripremni sastanci.

Agencija Beta je od izvora u Evropskoj komisiji pokušala da dobije odgovor da li je američki posrednik Ričard Grenel o susretu Vučić-Hoti izvestio, dogovorio se s Briselom, ali zasad to nije razjašnjeno.

Stano je na redovnom brifingu za novinare u EK želeo da istakne da „štogod Beograd i Priština ostvare u kontaktima i posredovanju ne samo s Evropskom unijom s ciljem sređivanja njihovih odnosa, a što podržava dijalog i donosi opipljive rezultate koji pomažu Beogradu i Prištini da napreduju ka normalizaciji odnosa, modernizaciji i odmaknu na putu ka EU, svakako je pozitivan pothvat“.

„A naravno“, rekao je Borelov portparol, „Vašington je važan partner i svaki put kad EU zajedno sa SAD radi na nečemu mi vidimo povoljne rezultate i to je često bio slučaj i kad je reč o dijalogu Kosovo-Srbija“.

„To je svaka inicijativa koju EU i SAD daju u potporu dijalogu dve strane“, dodao je on.

Stano je želeo da naglasi da „ekspertske grupe pripremaju sastanak Vučića i Hotija u septembru na kojem oni treba da se pozabave svim otvorenim pitanjima koja se moraju rešiti da bi se napredovalo u normalizaciji njihovih odnosa i došlo do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma kojim bi sva sporna pitanja bila jednom zauvek zaključno rešena“.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.