“Imamo moćno oružje protiv Omikrona”; “Grčić neće biti direktor EPS-a”; “brinu me sankcije Dodiku”: Šta je sve rekao Vučić

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je eksponencijalni rast koronavirusa već prisutan, još od 24. decembra, kako je rekao na konferenciji za štampu.

“Pre tačno sedam dana u 8 ujutru imali smo 11 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih. Danas je taj procenat došao do 36. U Beogradu i na 40 odsto”, rekao je Vučić.

Poručio je da to nije počelo od Nove godine i praznika.

“Počelo je kad su ljudi krenuli da se vraćaju iz inostranstva, oko katoličkog Božića i kada je Omikron u velikoj meri došao u Srbiju. Sekvencionirali smo nasumične uzorke po svim kategorijama i jasno je da je najveći deo novozaraženih zaražen Omikronom”, poručio je Vučić.

Istakao je i da Srbija danas ima “moćno oružje u borbi sa koronom”.

“To su lekovi, za svaki nivo oboljevanja različit lek, moćno oružje. Meni su i otac i majka bili u bolnici posle Svetog Nikole i oboje su lagano prošli kroz to, a nisu zdravstvenog stanja koje podrazumeva da bi lagano podneli teže simptome. Omikron je lakši od Delte, a lekovi su moćni… Mogu ovo da kažem. Biće još izgubljenih života u borbi sa koronom. Ali bi do kraja godine sve moglo da bude okončano”, poručio je Vučić.

O Dodiku i sankcijama…

Vučić izjavio je danas da “Srbija svakako nije srećna” zbog odluke SAD da uvedu sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, kao i da Beograd ne misli da je rešenje u sankcijama.

“Nema nikakve sumnje da se Srbija ni u jednoj jedinoj tački ne samo neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv svog naroda, pripadnika svog naroda, predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj. Brine me to”, rekao je Vućić.

Navodeći da odluka o sankcijama donosi brojne izazove za RS i za Srbiju, Vučić je rekao da je reč o “komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu i hitru reakciju, posebno ne brzopletu”.

On je naveo i da je stavljanje medija pod sankcije “užasna odluka”.

Vučić je rekao da je razgovarao sa Dodikom i predsednicom RS Željkom Cvijanović, kao i da će se sastati sa njima, uskoro, 10. ili 11. januara.

Ministarstvo finansija SAD juče je objavilo nove sankcije za srpskog člana Predsedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika zbog, kako je obrazloženo, potkopavanja stabilnosti BiH, korupcije i ugrožavanja mirovnog sporazuma.

Sankcije su uvedene i banjalučkoj ATV zbog, kako je navedeno, povezanosti sa Dodikom. 

O Grčiću i njegovoj ostavci

Vučić izjavio je  kako veruje da će do 10. januara u elektroenergetskom sistemu zemlje biti sanirani svi problemi i da Milorad Grčić neće biti na čelu Elektroprivrede Srbije (EPS).

“Što se tiče Milorada Grčića on svakako neće biti direktor EPS-a. To je pitanje jednog dana ili sedam dana, a mi čekamo da se stabilizuje sistem i verujem da će od 10. januara u potpunosti biti sanirani svi problem, mada je i danas prilično redovno stanje”, rekao je Vučić

Vučič je naveo i da građani Srbije znaju da kada nešto kaže da će to biti poštovano.

O litijumu i Rio Tintu

Vučić izjavio je danas da je svestan toga da među članovima Vlade jača stav da se zabrani iskopavanje litijuma, tako da će, kako je naveo, možda ostati jedini koji se ne odriče tog projekta.

“Mi u ovom trenutku niti imamo želju, niti imamo snage, niti smo dobili bilo kave studije, niti će biti bilo kakvog pomeranja, niti će bilo ko, bilo šta da radi po tom pitanju, dok i sami ne budemo videli šta i kako. Mada, vidim da je i kod Vlade Srbije veliko raspoloženje da se zabrani iskopavanje litijuma, tako da možda ostanem jedini koji će da misli da mi ne treba tako lako da se odričemo nečega u budućnosti”, rekao je Vučić.

Na pitanje da prokomentariše to što Nemačka počinje eksploataciju litijuma u dolini Rajne, kao i da se u toj zemlji izdaju i dozvole za istraživanje litijuma iako je Zelena stranka u koalicionoj vlasti, Vučić je naveo da zna da se litijum iskopava i u Portugalu, kao i u mogim zemljama Južne Amerike, koje su najbliže saveznice SAD.

“A u Srbiji treba da izbije treći svetski rat zbog istog tog litijuma”, rekao je Vučić.

Naveo je i da ne može da gleda “lažne suze foliranata u ovoj zemlji koji glume da im je do nečega stalo, a pri tome pojma nemaju ni o čemu”.

“Najsmešniji su mi oni koji mi govore o lobistima ‘Rio Tinta’ i to oni koji su direktno uzeli pare od ‘Rio Tinta’, a govore meni koji nisam ni čašu vode dobio od njih. Oni koji su prodali svoje kuće i vile koje su opljačkali od građana Loznice u ‘Viskozi’ i prodali ih za 750.000 evra”, rekao je Vučić.

Kako je naveo, “reč je o kumu Dragana Đilasa, uposleniku u firmi Multikom, koji je to prodao, uzeo pare od ‘Rio Tinta’, a sad traži od nas da od svega odustanemo i da mi iz džepova svih ostalih građana Srbije platimo ‘Rio Tintu’ to što je tih 750.000 evra i bog zna koliko još miliona evra, dao Draganu Đilasu, kumovima i uposlenicima ‘Multikoma'”.

Zbog toga je, naveo je Vučić, od predstavnika Vlade Srbije, koji se zalažu da se od projekta iskopavanja litijuma odustane, tražio da kažu građanima o čemu se radi.