Vučić: Moj odgovor Đilasu je “Da”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras o sastanku sa Draganom Đilasom i odgovorio na njegov predlog da se ponovo ide na izbore u Beogradu.

“Imali smo pristojan razgovor. Svi znate šta on misli o meni i ja o njemu. Nisam ni njemu ni gospođi Tepić pominjao imena u kampanji, osim ako baš nisam pitan. Gospodin Đilas je došao, a ja sam ga obavestio da mi imamo većinu. On je rekao da to razume. Onda sam mu rekao da mogu da napravim i mnogo veću većinu. Pitao me da li možemo da idemo na izbore. On smatra da je pitanje legitimiteta sporno”, rekao je Vučić.

“Ukoliko najjača opoziciona lista smatra da treba da idemo na prevremene gradske izbore, ići ćemo. Mislim da treba da prođe bar šest meseci, ali ako budu insistirali, možemo i ranije. To ću predložiti na stranačkom odboru. Moj odgovor Đilasu je: Da. Opozicija nije rasturena Đilasovim dolaskom kod mene, već mnogo ranije, zbog nedostatka planova, mržnje”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pitanje da li će Srbija moći da izlazi na finansijsko tržište zbog lošijih kamatnih stopa na evropske kredite, koje su posledica rata u Ukrajini.

“Pitanje da li uopšte možemo da izlazimo na finansijsko tržište, ili ćemo da molimo nekoga od prijatelja, kao što sam to ranije činio, da nam daju jednogodišnji ugovor dok sve ovo ne prodje, a ne verujem da će proći ni za tri, ni za četiri godine. Govorim o ekonomskim posledicama, ne samo o vojnom sukobu”, rekao je Vučić u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink.

Predsednik je istakao da Srbiji predstoji razgovor sa ruskom stranom oko cene gasa.

“Kakav god ugovor da potpišemo, verujem da će biti mnogo bolji nego što plaćaju sve evropske zemlje, ali to neće biti besplatno, ili kao što je bilo do sada”, kazao je on.

Vučić je izjavio da Srbiju trenutno “razara” cena nafte, jer prema njegovim rečima, doprinosi “povećanju cene koštanja proizvodnje svega”, odnosno inflaciji.

“Naoružavanje Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244” 

Vučić je izjavio da je naoružavanje Kosova od strane Velike Britanije protivno Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i drugim medjunarodnim sporazumima.

Kako je Vučić rekao za televiziju Pink, pre Engleza, Kosovo su naoružavali i SAD različitim vozilima, dok im Turska obučava vojnike i pilote.

“Verovatno za neke buduće avione koje će nekad da imaju i koje će opet na silu i protivpravno neko da im dostavljaju”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Kosovo naoružavaju oni koji od Srbije svaki put traže da u UN podrži medjunarodno javno pravo.

Ocenio je da pojedine zapadne zemlje smatraju da Rezolucija 1244 nije u pravnom prometu UN od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

“Sa ponosom mogu da kažem da je Srbija zemlja koja poštuje medjunarodne pravne principe i moral. Pričate o svetu u miru, a nema koga ne naoružavate”, rekao je Vučić.