Vučić danas u Skupštini o pregovorima sa Prištinom

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – U Skupštini Srbije danas se održava peta posebna sednica na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vućić poslanike obavestiti o toku pregovora Beograda i Prištine.

Na dnevnom redu je Izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u periodu od maja 2019. do juna 2021. i Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna 2021. 

Oba izveštaja podnela je srpska Vlada, ali će ih poslanicima i javnosti, kako je najavjeno, predstaviti predsednik Srbije.

U izveštaju je navedeno ko je sve učestvovao u dosadašnjim pregovorima, o kojim temama se razgovaralo i šta je do sada implementirano.

Konstatovano je da Priština nije ispunila preuzete obaveze, pre svega nije formirala Zajednicu srpskih opština, nisu do kraja rešena pitanja policije i pravosuđa, nema većeg napretka ni o pitanjima energetike, telekomunikacija niti katastra, smanjen je broj zvaničnih poseta, nema povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nema napretka u priznavanju diploma.

U izveštaju je navedeno da je poboljšanja privredna saradnja, sloboda kretanja i protoka ljudi robe i kapitala.

Posebna sednica počeće u 12.00 sati u Domu Narodne skupštine.