(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u verskoj i političkoj istoriji zemlje jer je to datum kada se radđala moderna srpska država.

Vučić je na ceremoniji dodele odlikovanja povodom Dana državnosti kazao da je na Sretenje 1804. vožd Karađordje Petrović podigao ustanak za oslobođenje od Turaka a da su knjaz Miloš Obrenović i Dimitrije Davidović 1835. doneli kako je rekao, liberalan i moderan Ustav koji je bio ispred svog vremena.

„Ovo je veliki dan za Srbiju, dan kada se radđala moderna srpska država. Danas smo ponosni na svoje pretke ali i spremni da radimo za budućnost naše dece. Sretenje je bukvar i čitanka, vreme preispitivanja i jedinstva srpskog naroda ma gde da živi“, kazao je Vučić.

Dodao je da je Sretenje praznik „svih koji vole i žive za svoju Srbiju“.

„Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj jer su naši praznici i vaši i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je povodom Dana državnosti zameniku ruskog premijera Juriju Borisovu uručio Orden Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sretenjskim ordenom I stepena odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Sretenjskim ordenom II stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom III stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

Orden Karađorđeve zvezde I stepena Vučić je uručio režiseru filma „Dara iz Jasenovca“, Predragu Gagi Antonijeviću za zasluge u oblasti filma, a isto priznanje za zasluge u oblasti muzičke delatnosti dodelio je Goranu Bregoviću, Momčilu Bajagiću Bajagi, Borislavu Bori Đorđeviću i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović, kao i slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću.

Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je i devetoro kineskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama na početku epidemije a priznanje je pripalo i Pekinškom institutu za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija „Vatreno oko“ za testiranje na prisustvo korona virusa.

Odlikovana je i umetnica performansa Marina Abramović za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

Komentar(1)

  1. Bobby
    17. februara 2021. 09:16

    Уопште нисам сигуран да би то претци могли да изјаве за вас.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.